Как да пречистим тялото си по естествен начин

плодове, зеленчуци, пречистване на тялато
Снимка: thailandcamp.com

Въпреки че някои от т.нар. детоксикиращи продукти съдържат билки и други хранителни съставки за подпомагане на черния дроб, повечето от тях са съставени от почти същите фибри и разслабителни средства, с които се пречиства дебелото черво. Обикновено се препоръчва да се ползват около месец, за да постигнат желания ефект.

Но има и друг възможен подход – вместо да прекараме цял месец в опити да изхвърлим токсините от тялото си, натрупали се заради собственото ни безгрижие, може да взимаме всекидневни мерки, с които да подпомагаме черния си дроб, червата, бъбреците, кожата, белите дробове, т.е. органите, участващи в естествените детоксикиращи системи на тялото.

Те непрестанно неутрализират и унищожават токсините и отпадъчните продукти от нормалния метаболизъм. Предлагаме ви няколко съвета, които ще поддържат тялото ни винаги във форма: 

Повече антиоксиданти

Добър избор като за начало са храни, богати на глутатион пероксидаза (GPx) – антиоксидантен ензим, който се съдържа в почти всички плодове и зеленчуци. Щом достигне клетките на тялото, той става един от най-мощните прочисващи свободните радикали агенти.

Този антиоксидант е много ефективен срещу токсини като пестицидите, тежките метали и разтворителите, като ги превръща във водно-разтворими форми, които могат да бъдат отделени през бъбреците.

Високи нива на глутатион има често в белите дробове, където той се бори с токсините в тютюневия дим, смога и другите преносими по въздуха замърсители. Висока концентрация обикновено има и в черния дроб.

Суровите плодове и зеленчуци са чудесни източници на GPx, особено авокадото и аспержите, също така в повечето кръстоцветни зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле). Те съдържат GPx и много цистеин – аминокиселина, която се използва от черния дроб за синтезиране на глутатиона. 

Фибри

Храните, богати на фибри, предпазват от натрупване на токсините в червата. Особено едрите диетични фибри карат чревните мускули да се свиват и избутват храната през системата по-бързо. Фибрите също спомагат за изхвърляне на токсините от тялото. Докато се движат през корема, те се свързват с наличната там вода, а нейното последващо отделяне води и до изхвърлянето на токсините. Затова суровите плодове и зеленчуци са полезни освен заради антиоксидантните им свойства, и заради фибрите в тях. Авокадото, къпините, артишока, тиквите и сладките картофи са сред най-богатите на фибри плодове и зеленчуци.

Други подходящи източници на фибри са:бобът; пълнозърнестият хляб или тестени храни; ечемикът; триците; овесената каша; лененото семе; соевите ядки.

Ако храната не набавя достатъчно фибри, тогава може да се приемат и хранителни добавки с фибри като индийски живовляк, глюкоманан или прясно ленено семе.

Дневният прием на пробиотици, намиращи се в киселото мляко, е друг добър начин за подобряване перисталтиката на червата. 

8 чаши вода на ден

Всички ефективни методи за детоксикиране включват пиенето на много вода – тя помага на бъбреците да филтрират отпадъчните вещества и ги отделя през урината.

Освен това водата

- притъпява глада; води до по-добро разграждане на натрупаните мазнини, предпазва от задържане на течности; регулира температурата на тялото; осигурява смазване на ставите; помага на кръвоснабдяването; регулира кръвното налягане; поддържа правилното функциониране на всички системите в тялото; запазва кожата еластична.

Всъщност водата е толкова важна, че, ако не е в достатъчно количество, тялото включва на авариен режим, т.е. използва малкото вода в себе си, за да поддържа животоопределящите си функции като например кръвното налягане – на цената на обилно количество токсини. 

Поизпотете се

Упражненията са друг чудесен начин за пречистване – и белите дробове, и лимфата участват в детоксификацията, а физическите натоварвания предизвикват по-дълбоко дишане и усилват движението на лимфата. Освен това упражненията са идеалният начин да се изпотим, а това е още един метод за изхвърляне на токсичните химикали, които тялото складира в подкожната мазнина. Неслучайно злоупотребата с цигари или алкохол предизвиква отделянето на специфична миризма чрез потта.

Умерените упражнения всеки ден по 30 минути е добра цел, но ако обездвижването е било значително и за дълъг период, и сауната е добро начало – средно на ден човек отделя около литър пот, а когато сте в сауна, това количество се отделя за 15 минути. 

Хранителни добавки

Контролираното количество хранителни добавки може да подсигури на тялото липсващите количества от детоксикиращи агенти, особено в помощ на черния дроб. Той е отговорен не само за филтрирането на токсините от кръвта, но също така трябва да ги превърне в безопасни субстанции, които след това могат да бъдат отделени от тялото.

Както при много метаболитни процеси, потенциално опасна страна от детоксификацията е произвеждането на големи количества свободни радикали. Обикновено това не е проблем, защото антиоксидантната защита на тялото ги неутрализират и по този начин предпазват черния дроб.

Но когато нивото на антиоксиданти е незадоволително, свободните радикали могат да вземат превес и да увредят черния дроб и други органи. Затова се препоръчва приемът, задъконсултиран със лжително специалист,  на много силни добавки, съдържащи различни витамини и минерали: до 1-1,5 г витамин С; 200 мкг селен; мед; магнезий; витамин В-комплекс и др. Витамин С и селенът са особено важни, защото те помагат на тялото да произвежда и повишава запасите от глутатион. Скорошно изследване показва, че приемът на 500 мг витамин С на ден повишава запасите от глутатион в червените кръвни телца с почти 50%.

Полезни за детоксикацията са и някои други вещества като например: до 500-600 мг млечен магарешки бодил на ден – той подобрява функционирането на черния дроб като повишава нивата на глутатион; ок. 400 мг куркума – усилва цялостния процес на детоксификация и предпазва клетките от увреждане в следствие на токсините; 50 мг алфа липоева киселина и 600-1500 мг N-ацетил-цистеин – две добавки, които имат подпомагат производството на глутатион и други антиоксиданти. /svobodnoslovo.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!