Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dartsnews.bg

Обувки зареждат телефони

Съхраняват енергията от всяка крачка

Обувки зареждат телефони
Снимка: dartsnews.bg

Обувка ще може да зарежда мобилен телефон. Изобретението е дело на четирима студенти от университета Райс в Хюстън, Тексас.

Те успели да генерират и съхранят енергията, произвеждана от всяка крачка, която човек прави, и да я използват за зареждане на телефон. Новите обувки PediPower превръщат движението в енергия за зареждане на телефона и учените се надяват същият принцип един ден да може да се използва за животоспасяващи медицински уреди.

Четиримата студенти получили поръчка от компанията Камерън, специализирана в оборудване и услуги за петролната и газовата индустрия. Те искали студентите да разработят нови технологии за производство на зелена енергия.

Студентите Карлос Армада, Хулиан Кастро, Дейвид Морила и Тейлър Уийст решили да съсредоточат вниманието си върху така наречения генератор на енергия, монтиран върху обувка. Друго устройство за производство на енергия от движението на коляното вече беше създадено и патентовано и това накарало студентите да анализират други източници на енергия от човешкото тяло.

Младите изследователи, които работели с Лабораторията за анализ на движенията в детската болница Шринърс в Хюстън, установили, че силата на стъпалото създава много по-голям потенциал за енергия, от която и да е друга част на крака.

Тяхната обувка в сегашния й дизайн е прекалено голяма за ежедневно носене, но прототипите, създадени с помощта на съветниците на студентите Дейвид МакСтравик и Омар Кабир, отговарят на изискванията на Камерън. При експериментите прототипите произвеждали средно 400 миливата енергия, достатъчни за зареждането на батерия. Обувките изпращат енергията чрез жици до батерия, прикрепена на колана.

Младите учени очакват проектът им да бъде разработен от друг екип студенти в Райс през есента с надеждата да успеят да усъвършенстват материалите, да намалят размера и да увеличат произвежданата енергия. Всичко това ще приближи PediPower към перспективата за превръщането му в търговски продукт.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!