Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Биофлавоноидите: ползи за здравето

ягоди, къпини, малини, боровинки
(Photo: Fotolia)

Този тип антиоксиданти става все по-популярен и това не е случайно.

здраве.bg

Биофлавоноидите са химични съединения с уникална биологична активност и действие, които са част от големия род на антиоксидантите. Именно биофлавоноидите придават характерния цвят на повечето плодове и зеленчуци. Измежду стотиците различни видове молекули - флавоноиди има една съвсем не малка част, която притежава благоприятно действие върху здравето ни.

Видове биофлавоноиди

Биофлавоноидите се разделят на няколко подкласа въз основа на своята химична природа:

- Антоцианидините са добре застъпени в храни като шоколад, ябълки, безкостилкови плодове, червено грозде и вино.
- Катехините са активните субстанции на зеления чай и белите чайове.
- Черният и улонг чая пък съдържат съответно флавоноидите теафлавин и теарубигин.
- Флаваноните са представени основно в цитрусовите плодове и сокове.
- Прасковите, мащерката, лютите чушки съдържат т.нар. флавони.


Активност на антиоксидантите

Освен че придават примамлив вид на повечето плодове и зеленчуци чрез оцветяването им, биофлавоноидите са известни със своето антиоксидантно действие. Т.е. те са от веществата, които възпрепятстват формирането на свободни радикали - съединения с потенциално опасно действие върху клетките и тъканите в човешкото тяло.

По този начин флавоноидите забавят процесите на стареене, според някои изследвания намаляват риска от възникването на злокачествени тумори и развитието на атеросклероза.

подправки
(Photo: Fotolia)

Сърдечносъдово здраве

Биофлавоноидите влияят благоприятно върху сърдечносъдовата система по няколко различни механизма. Те предотвратяват натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове (водещи до атеросклероза) и намаляват нивата на “лошия” LDL холестерол в кръвта. Особено активен в опазването на сърдечното здраве е ресвератролът - флавоноид, който се съдържа в най-голямо количество в червеното грозде и виното от него.

Рак

Проведените проучвания, които изследват ролята на биофлавоноидите в превенцията на рака, показват противоречиви резултати. Някои не откриват връзка между приема на флавоноиди и намаления риск от рак. За разлика от тях учени от Финландия са установили зависимост между високата консумация на флавоноиди и намалелия риск от белодробен рак при мъжете, участвали в изследването.

Храни, богати на биофлавоноиди

Цитрусови плодове: Богати на флавони са портокалите, грейпфрутите и лимоните. Освен това те са прекрасен източник на витамин C и диетични фибри, които подпомагат регулацията на кръвна захар в организма и понижават нивото на лошия холестерол. Цитрусовите плодове имат роля и при намаляването на кръвното налягане, тъй като са бедни на натрий, а богати на калий.

Безкостилкови плодове и грозде: Боровинките, къпините и малините, червеното грозде и виното съдържат биофлавоноиди от групата на антоцианидините и флаванолите.

Соя: Изофлавоните са биофлавоноиди, които са в изобилие в соята и соевите продукти като тофу и соево мляко. В по-малки количества изофлавони се откриват и в соевите заместители на месото. Освен богата на биофлавоноиди, соята е и ценен източник на качествени белтъчини, които осигуряват на тялото целия набор от есенциални аминокиселини. Друга причини да се препоръчва приема на соя са съдържащи се в нея ненаситени мастни киселини.

Зеленчуци: Жълтият лук, къдравото зеле, броколито и чаят осигуряват биофлавоноиди от групата на флавонолите. Освен това, подобно на плодовете, много зеленчуци са богати на диетични фибри, витамин А, витамин C и калий, като същевременно съдържат малко калории.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!