Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zdrave.bg

Не работим - боледуваме по-често

трейдис в Кунсленд, Австралия
Чирак-бояджията Рейчъл Шанд и чирак-водопроводчика Миранда Нарпър работят по еко-къща. Снимка: Nicholas Falconer /181167 sunshinecoastdaily.com.au

Това е мнението на учени от Австралия и Нова Зеландия, според които между труда и риска от заболяване има непосредствена връзка.
По време на своето изследване учените в продължение на няколко години са наблюдавали навиците и склонността към боледуване сред хора на възраст между 18 и 25 г.

"Когато хората не работят, се наблюдава осезаемо понижаване и на когнитивните и на физическите способности", твърди Джъстин Скенлън от Университета на Сидни, ръководител на екипа, "Особено ясен е този ефект, когато повечето хора в обкръжението работят".

За човекът без работа постепенно се оформя своеобразен порочен кръг, в който ситуацията се влошава все повече, сочат изнесените от Ройтерс данни.

Безработицата увеличава риска и от заболявания, свързани с мозъка – както физиологични, така и психически.

Изследването на австралийските и новозеландски учени потвърждава изнасяни и по-рано данни, че хората, които имат установен дневен режим, в който работата е основен елемент, като правило боледуват по-рядко от останалите.(а)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!