Следвайте "Буднаера" в Телеграм

snaiper-bg.net

40% от хората са заразени с паразит, контролиращ разума

масови, жертви, инциденти, хора
Снимка: snaiper-bg.net

Наскоро група учени съобщи, че до 40 на сто от хората са заразени с паразити в главния мозък, които са в състояние да влияят върху поведението на човека.

Професорът по епидемиология в лондонския Имперски колеж Джон Уебстър обяснява, че в главния мозък паразитите се оказват изолирани и защитени от атаките на имунната система. По думите му това им дава възможност да влияят върху поведението на човека.

Често срещаният при домашните котки едноклетъчен паразит токсоплазмоза е способен годишно да зарази 350 хиляди британци. Професорът по еволюционна биология от Карловия университет в Прага – Ярослав Флегр, свърза влиянието на токсоплазмата със склонността към ненормално поведение и към самоубийство.

Проведеното от учените в Имперския колеж изследване стига до заключението, че заразените с токсоплазмоза мишки били привличани от мириса на котешка урина, вместо да бъдат отблъсквани.

Токсоплазмоза във вид на микроскопични кисти е открита в две области на мозъка, отговарящи за страха и за удоволствието. Отблъскващата реакция при мирис на котешка урина е понижена, а повишената концентрация на хормона допамин, обикновено изработван у гризачите като отговор на миризмата на урина на самките, била предизвикана като отговор на котешка миризма.

Неотдавнашни изследвания показаха също така, че ДНК на токсоплазмозата включва два повишаващи изработването на допамин гена. Сходството на строежа на човешкия мозък и мозъка на гризачите свидетелства за това, че болшинството от автомобилните катастрофи например сред заразените с токсоплазмоза са могли да бъдат предизвикани от чувството на страх.

Учените считат, че 40 на сто от населението на Великобритания е заразено с токсоплазмоза. Независимо, че тяхното изследване е насочено към Великобритания, този паразит е толкова разпространен по целия свят, че тези 40 % могат да се отнесат към цялата планета.

Друго изследване, ръководено от доктор Бараган и проведено в сътрудничество с изследователи от Упсалския университет бе публикувано в списание PloS Pathogens. В неотдавнашно интервю д-р Бараган заяви, че проблемът със заразяването на човечеството с токсоплазмоза не е нов.

"Ние смятаме това познание за важно за по-нататъшното разбиране на някои важни въпроси в здравеопазването, на които съвременната наука не може да даде отговори. В същото време е важно да се подчертае, че хората са живели с токсоплазмоза в продължение на хилядолетия и поради това не е повод за безпокойство у съвременните носители на паразита.

Ние не сме разглеждали поведенческите изменения на заразените хора, споменати от другите изследователи. Вместо това ние открихме механизмите на проникване на паразита в мозъка и манипулирането на носителя".

Основната цел на изследването е разбиране на механизмите на съобщения между невротрансмитерите на мозъка, а резултатите ще бъдат използвани при разработката на психиатрични препарати.

Макар представите и разбирането на механизмите и функциите на човешкия организъм да е полезно за здравето, важно е да се следят подобни изследвания, за да се изключи възможността те да се използват за контролиране на населението.

Колкото до самия паразит в повечето от случаите той е безопасен. Всъщност може да прави хората мъничко луди. Но всички ние в някаква степен сме малко смахнати, така че казаното по-горе може и да няма голямо значение.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!