Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орешарски: Трябва да се прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще

Пламен Орешарски
Снимка: КРОСС

Най-спешните мерки, които предлага Пламен Орешарски, са отделени с хоризонт 6 месеца, краткосрочните обхващат поне един бюджетен период, вътре има и политики, които обхващат 4-годишен мандат.

Ние търсим изцяло социален резултат за най-бедните наши съграждани, които да почувстват облекчение, посочи той. Има една голяма група работещи бедни, които също се затрудняват да си плащат сметките. Към тях са насочени нашите мерки.

На "Белене" трябва да се гледа като на икономика и аз винаги съм гледал така. Ако разчетите на HSBC се потвърдят, не виждам никакви причини да не се рестартира този проект. Имаме един иск с много голяма вероятност да го изгубим, който е за над 1 милиард евро. Проектът е затворен във фризера от миналата година. Струва ми се разумно веднага да се актуализират разчетите и да се влезе в преговори с "Росатом", с който имаме перфектен договор, който ние не изпълняваме, каза Пламен Орешарски.

Състоянието на енергетиката в момента е изключително неблагоприятно. Според предварителните данни, които имаме, може да се използва изразът "енергетиката е в колапс". Малко се страхувам от тези структурни реформи, струва ми се, че нямаме много време.

Експертите от здравеопазването ме увериха, че е реалистично да се стигне до известно поевтиняване на лекарствата в рамките на 6 месеца, така че да се промени механизмът, по който се купуват и да се правят търгове, подчерта той. С въвеждането на ДДС през 1994 г. почти всяка година се говори за различни ставки, припомни Орешарски. От тогава до сега съм бил привърженик на единната ставка.

При състоянието, в което се намира икономиката в този момент, трудно може да се говори, за каквито и да е цифри. За минималната работна заплата мисля, че до края на мандата може да се реализира сума от порядъка на 450 лв. При увеличението на заплатите трябва да се отчита не само и единствено социалният елемент. Трябва да внимаваме да не влошим рязко конкурентоспособността ни.

За данъка върху доходите на физическите лица никога не съм сменял моята позиция. БСП е записала в програмата си лека прогресия. Това предстои да се дискутира, тъй като ако БСП беше спечелила солидното мнозинство, да, безспорно щяхме да направим подобна стъпка.

От 1 януари 2014 г. БСП говори за увеличение на парите за майките, тъй като в средата на годината би следвало бюджетът да се реактуализира, а не знаем с какви ресурси може да се разполага, за да го обещаем веднага. Част от мерките реално трябва да се случат с новия бюджет. Това ще стане на дебатите през есента и ще стартират през следващата година, както например с швейцарското правило. Ще направим всичко, ако трябва ще съкращаваме и други разходи.

Ако преобладаваща част от мерките се реализират и дадат добри резултати, се надявам, че в края на следващия мандат ще можем да говорим за много повече от 250 хиляди работни места, продължи той. Сегашната ситуация най-много ме плаши заради високата безработица. В бизнеса приоритетите са облекчаване на условията за правене на бизнес, преглед на всички административни препятствия, достъпа до кредитиране.

Много се надявам ситуацията да не е драматична. Трябва да се види зад официалните данни каква е ситуацията с връщането на ДДС. Трябва да се възстанови връщането на ДДС според съответните срокове, които са ясно разписани в закона и се спазваха в по-предишния мандат.

Винаги съм уважавал максимата, че "трябва да се прави, каквото трябва, пък да става, каквото ще"./darikfinance.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!