Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тихият убиец - месото от епруветка

луд научен работник
Снимка: en.wikipedia.org

В Лондон в следващите седмици ще се състои презентация на първото в историята месо, отгледано в лаборатория. По думите на експертите, с това откритие може да започне нова гастрономическа епоха. Както обещават създателите на "месото от епруветка", деликатесът ще бъде вкусен като истинското месо.

Много лабораторий в света са заети с търсенето на решения на проблемите на планетата. Сред изследователите, работещи в тази сфера, се оказа и холандския учен Марк Пост. Той "създаде" шницел от парчета мускулна тъкан, която е била отгледана в лабораторни условия. Със своето откритие професорът смята да демонстрира пред целия свят, че "месото от епруветка" съвсем не е мит, а реалност.

Аргументите в полза на това "ноу-хау" са много - от намаляването на потреблението на вода и енергия на планетата до съкращаване на емисиите на метан и други парникови газове, без да споменаваме отказа от отглеждане и клане на големия рогат добитък. Поддръжниците на този подход са убедени, че позицията в полза на защитата на околната среща ще набира сили, тъй като потребността от месо расте заради увеличаването на средната класа в Китай и други страни.

Но, колкото и яростно защитниците на изкуственото месо да отстояват ползата му, да си позволят днес 150-грамов шницел от лабораторията ще могат само отчаяните хора. Производството на новостта е струвало 250 хиляди евро. Затова, ако се говори за мащабно производство на синтетично месо, което би могло да се продава в супермаркетите, като стане конкуренция на обикновеното, това може да се случи в далечното бъдеще.

Така или иначе, ситуацията на планетата с постоянно растящото население, развитието на мегаполисите и, в следствие на това, намаляването на селското стопанство рано или късно ще доведе хората до това, че те или трябва да станат вегетарианци, или да употребяват изкуствени белтъци. Разказва главният редактор на списание "Аграрное обозрение" Константин Лисенко:

- Колкото се увеличава населението на планетата, толкова се увеличава потребността от храна, и елементарните изчисления показват, че човечеството при наличните площи след 50 години просто няма да може да си осигури белтъци от животински произход.

Придържайки се към подобна логика, учените отначало създадоха генномодифицирани продукти с цел повишаване на реколтата и по-дълго съхранение, след това беше клонирана овцата Доли, а след това светът беше връхлетян от вълна от синтетика, изкуственост и силикон. В крайна сметка много учени бият тревога по този повод и казват, че човечеството претърпява колосални промени на генетично ниво, което, в крайна сметка, може да доведе до изчезването на хората от Земята./bulgarian.ruvr.ru/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!