Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Отец Христофор Събев: Живея в мазе!

Христофор Събев
Снимка: vsekiden.com

Баба Ванга - За живота и хората

...Нека знаят всички, че нищо не остава неизплатено на този свят. Хората вършат престъпления и мислят, че никой не ги е видял. Не е така! Всичко се вижда и идва време, когато провинилият се трябва да плати!...

История на убийствата на Китайската комунистическа партия

55-годишната история на ККП е написана с кръв и измами. Събитията от тази кървава история са не само жестоко нечовешки, но са и неизвестни. Под управлението на ККП 60-80 милиона невинни китайци бяха избити, оставяйки след себе си своите покрусени семейства...

Христофор Събев, когото малцина помнят като Фори Светулката от годините на ранната българска демокрация, днес е тотално променен човек. В него няма и грам политически амбиции. Няма и желание да оглавява граждански протести, да анатемосва или благославя, както правеше преди 15 години. Казва, че живее скромно в мазе, пригодено за апартамент, и се подготвя за второто идване на Исус Христос на земята. „Настъпват страшни времена. Знаменията, описани в Библията, вече се сбъдват. Човечеството е пред своя край", апокалиптично заявява свещеникът.

В навечерието на Великден имате рожден ден. Какво си пожелавате на този светъл християнски празник, който този път е и ваш личен?

За себе си освен здраве друго не искам. Аз съм скромен и живея далеч от суетата. Каквото ми даде Господ, това ще приема. Смирен съм. На България пожелавам средна класа, за да има свобода. И ми си ще българинът да бойкотира изборите и да не ходи да гласува. Иначе няма начин да се разделим със сегашната политическа класа, която като тумор се е разпростряла над народа. Тя е нахален рак в мозъка на българите, който не ни дава да дишаме. Политическата каста си играе на конфронтация пред хората, а всъщност всички партии си пият заедно кафето и питието. Нека българският народ си отвори очите, а не да живее в заблуждение.

Говорите като човек, омерзен от политиката. Така ли е?

Аз съм доволен от науката. Не съм омерзен от политиката, просто страдам за българския народ, от който и аз съм частичка. Оправям се благодарение на това, което Бог ми е дал - да съм първенец в училище, в следването, в науката. Обаче хората са много зле. Имам приятели, които ровят из боклуците, защото нямат работа. Те са горди и не искат да вземат от мен и лев като подаяние. Ей за такива неща страдам. Аз също не зная какво бих правил, ако не получавах докторска стипендия. Благодарение на нея оцелявам.

Кой е най-хубавият и съответно най-лошият момент в живота ви?

Аз съм над личните неща. Каквото ми се е случило, е трябвало да стане. Благодаря на Бог, здрав съм. Здравето ми е перфектно благодарение на Господ. Той ми го направи такова, защото изобличих висшата йерархия и служителите на ДС в Българската патриаршия. Просто последвах примера на един велик човек, пред когото съм толкова недостоен, че не зная дали бих могъл да коленича и да му развържа обувките.

Бихте ли уточнили за кого говорите, за някой светец ли?

За свети Йоан Златоуст, който е бил отлъчен, защото си е позволил да каже истината. Някога той е изобличил финансовите работи на една известна императрица и тогавашната църква. Умира на заточение, като преди това е измъчван жестоко. Но 30 години след погребението му изваждат неговите кости и го канонизират. От него ден във всички православни църкви се чете „Света Златоуста литургия". Аз зная, че има един съд, който е много по-строг от човешките съдилища. Почнах да се опълчвам още през 1989 г., когато дадох прословутото си интервю за радио „Свободна Европа". Бях против светската върхушка, която се опълчи против правилата на Апостолите. А трябва да се знае, че тези правила не са формални канони, а са дадени от Господ. На човеците са ги разгласили свети Николай и свети Атанас. В момента, в който част от българските духовници - да не кажа всички, са подписали документи да служат на службите, са нарушили 13-ата апостолска повеля.

За вас се изписаха тонове вестникарско мастило. Наричаха ви с всевъзможни епитети, дори и предател...

О, най-обидно ми е било, че ме набедиха за малтийски рицар. Но аз не съм, защото това е католически орден. Просто бях уговорил с трима графове да направят дарение на библии за парламента. Камионът пристигна пред Народното събрание и депутатите почнаха да грабят свещената книга. Грабеха дори комунистите, които не вярват в Бог. Тази лъжа, че съм малтийски рицар, много ми тежи. Аз съм най-обикновен божи служител, отхвърлян отвсякъде.

Ще празнувате ли рождения си ден?

Не, за какво да го празнувам? Преди Великден са великите строги пости. Аз празнувам всеки ден. Празнувам откровенията, които Бог ми дава. Благодаря му за моята докторска защита, за научната си работа. Ще съм му благодарен, ако на бял свят излезе и една друга истина за мен - че не съм лежал нито във Варненския, нито в Софийския затвор. Бях следствен на „Развигор". Изкарах 80 дена в следствието. През това време ме изкараха само веднъж на улицата, покрит с кърпа на главата за разстрел. Помня, че беше Великден, 30 април 1989 г. Водеше ме полковник Иван Трифонов.

Какво се случи?

Нищо. Обикновените истории на ДС.

Сега е модерно да се говори за подслушване. Вие бил ли сте подслушван?

Да, имам си и документи за това. Станал съм оперативно интересен на 22 ноември 1988 г., след като направих 4 литийни шествия из Търновския регион. Деянията ми са описани старателно в дело за оперативна разработка с кодово име „Фанатика". Принципно дела за оперативна разработка имаха граждани, които са обявени за врагове на народа, защото са извършвали подривна дейност. Та аз попаднах в тая графа. В онези времена не се занимавах с политика, просто с приятели носехме икони по улиците на Търново. За наказание ни заточиха в Черепишкия манастир за 2 месеца. После ни пуснаха. Не съм разпространявал и позиви против комунистическата власт. Къде ти през 1988-а ще пускаш позиви против Тодор Живков?!

Как разбрахте, че са слушали телефона ви?

Докато съм бил на „Развигор", баща ми отишъл на рентгенолог във Велико Търново. Докато е бил в кабинета, великотърновски капитани на ДС издали заповед на доктора да задържи баща ми по-дълго време, да го размотава. През това време взели ключовете от джоба му, отишли у дома и заредили с „бръмбари". Впоследствие разбрахме, че целият ни апартамент е бил зареден. Тези неща ги има подробно описани в документи. Ето защо отново призовавам българския народ да не гласува. Направи ли го - старите сценарии ще се повтарят в живота му до безкрай.

Вярвате ли, че един ден ще има справедливост за страданията на българите?

Вярвам, че Бог ще раздаде на всеки това, което заслужава. За мен духовните неща са най-добрите подаръци, които можем да получим от съдбата. Аз живея скромно - в мазе, приспособено на апартамент. Наследствената панелка от родителите ми изконсумирах. Не ми останаха много пари за препитание, но колкото - толкова.

Имате ли послание към хората, които наистина изпитват огромни финансови трудности, а част от тях няма как да подготвят пищна трапеза за празниците?!

Отговорът на този въпрос се крие в евангелието от Матея: „Ще дойда с меч от небето, ще разделя баща и майка" и т.н. Тук става дума не за меча като предмет, а за меча - като сечиво на истината. Мечът винаги разделя хората на две части. Едните държат на истината, а другите я нямат за нищо.

Как виждате себе си след 20 години?

След 20 години не е ясно дали ще ме има, въобще ще има ли човечество. Според Библията нещата ще се задълбочават, икономическите кризи също, войните. Няма да става по-добре. Човеците няма да се справят със ситуацията. Скоро - в рамките на още няколко години, ще стигнем критичната точка и Господ ще слезе отново на земята. Ние сме в момент, в който действа „Тайната на беззаконието", описана от апостол Павел във Втора глава на Светото писание. Гей парадите, благословията на гей бракове от свещеници е само един от много признаци на упадък. Друг такъв признак е икономическата криза, която е изкуствено създадена. Целта е хората да станат роби. Остава да се сбъдне и последното библейско знамение за Второто пришествие

А какво е то?

Е, как какво - да отпаднат парите, да се имплантират чипове в челата и десните ръце на хората. Това ще е началото на края. 666 не е числото на дявола, а на Соломон, който е събирал по 666 пари злато като данък. Ще видим, че парите са зло, но има по-голямо зло. Безпаричната система ще бъде жестока. Тя ще ни вкара в ада. Ще видите, всичко, което казвам, е описано в Библията. България в момента се намира в енергийна яма. И горко на тези управници, които подкрепят робството, защото те сами са роби, но още не го знаят. Няма да занесат съкровищата си на онзи свят, но там ще трябва да отговарят за неща, които не подозират./vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!