Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Последният век на човечеството

Земя
Снимка: КРОСС

/КРОСС/ Екип от уважавани учени съобщиха, че човечеството едва ли ще доживее до ХХІІ в. Те смятат, че ние няма да бъдем достатъчно умни, за да можем да управляваме съвременните технологии, които сами създадохме.

Група философи, математици и други учени от Института за бъдещето на човечеството при Оксфордския университет стигна до заключението, че това ще е последния век, който човечеството ще доживее, предаде "MSN News".

"В ход е състезание между технологичната мощ на човечеството и нашата мъдрост в използването на тези сили. Страхувам се, че човечеството може да загуби в състезанието", заяви изследователят от Оксфорд, Ник Бостръм.

"Това би могло да бъде последния век за човечеството, тъй като технологията става все по-мощна, дори и от самите нас", посочва специалистът.

За уязвимостта на човечеството неотдавна напомни един от най-уважаваните физици в света, Стивън Хокинг. Той е на мнение, че едва ли ще можем да надживеем следващите 1 000 години на Земята.

Синтетичната биология, нанотехнологиите и изкуствения интелект са области, които на пръв поглед значително подобряват начина на живот, но в същото време те представляват и сериозна заплаха за бъдещето на хората.

"Биха могли да се изправим пред ядрено унищожение или екологичен Армагедон", смятат мнозина.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!