Италианците твърде горди, за да правят пица

Търсят се 6000 души

пица
Снимка: dartsnews.bg

Някога да си майстор на пиците бил уважаван занаят в Италия и предаван от поколение на поколение. Въпреки рекордните нива на безработица в страната, днес обаче италианците са твърде горди, за да се занимават с правенето на пица, пише Дейли Мейл.

Сега в страната, дала на света калцонето, капричозата и маргаритата, има остър недостиг на квалифицирани майстори на пицата, или както още са известни на Ботуша - пицайоли. Италианската федерация за обществени услуги (FIPE) заявява, че в индустрията са необходими още най-малко 6000 души. "Независимо от икономическата криза и безработицата, се оказва трудно те да бъдат намерени", се пояснява в доклад на FIPE, публикуван тази седмица.

На фона на бушуващата криза в еврозоната, търсенето на евтина храна тип "фаст фууд" преживява истински бум. В големите градове пицата все още е най-достъпната и удобна храна за служтелите на офисите, като индустрията отчита производство с годишен оборот от девет милиарда евро. Но въпреки младежката безработица от 35 на сто, младите италианци вече не искат да се хващат на подобна работа. Заради дългите часове на пост и ниското заплащане, тя се смята за подходяща основно за имигрантите.

Енрицо Стопани от Италианската федерация на търговците казва, че за младите подобна професия е непрестижна. "Дори когато отиват да работят в ресторантьорската индустрия, те искат да бъдат главни готвачи в петзвезден хотел, а не е пицайоли", добавя той.
Чужденците все по-често биват наемани в 50-те хиляди пицарии е Италия, а египтяните се очертават като доминираща сила сред приблизително 240-те хиляди пицайоли, получаващи най-малко 1000 евро месечна заплата.

Алам Раби, пристигнал през 1990 г. в Италия от Кайро, сега ръководи собствена пицария на централната улица "Виа Кавур" в Рим. "Това е и трудна работа, защото от сутрин до вечер сте на крака и по цял ден сте в жегата, идваща от горещата фурна", казва той. "Младите италианци вече не искат да вършат тази работа. Те имат всичко - коли, дрехи. Преди не беше така. Хората нямаха нищо, така че те трябваше да работят усилено", добавя Раби. Египтяните се използват за тежката работа, твърди той и пояснява: "Освен това ние имаме естествена способност, защото обичаме готвенето и сме добри в изучаването на нови неща. "От египтяните, работещи в Италия, девет от всеки десет са пицайоли, а десетият е готвач", казва още Раби.

Един от малкото останали местни майстори-пицари в Рим Винченцо де Митис, който управлява своя собствена пицария в централния столичен квартал Монти, заявява, че вече няма много като него. "Хората от по-старото поколение умират и младите италианци не искат да се занимават с това, защото те не са готови да работят за такива ниски заплати. Те биха предпочели да отидат да работят в чужбина, а има десетки имигранти, готови да заемат мястото им", казва той. /dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!