Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГМО руши имунитета

Гени на "скрити" вируси ни атакуват

ГМО
Снимка: dartsnews.bg

Генетично модифицираните организми (ГМО) се оказаха още по-опасни, отколкото се предполагаше. Съвсем наскоро стана известно, че по-голямата част от тези култури съдържат гени на "скрити вируси", които са опасни за хората.

Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) съобщи, че в ДНК-то на повечето генно-модифицирани култури на пазара, има фрагменти на гени на скрити вируси, предава Independent Science News.

От 86-те трансгенни растения широко използвани в САЩ, 54 включват части от вируса "Ген VI", съдържащ се в мозаечния вирус по карфиола (CaMV), присъстващ в генно променената соя и царевица. Този ген съдържа последователност, наречена 35S промотор, пише sunhome.ru.

В хода на проучването на потенциалните алергени в ГМО-културите, учените от EFSA стигнали до заключението, че присъствието на вирусния генетичен материал "Ген VI" в продуктите, не може да бъде безопасно за човека. "Ген VI" също така може да повлияе на функционирането на селскостопански растения, отслабвайки естествените им механизми за защита.

Изследователите заключават, че наличието на "Ген VI" може да предизвика фенотипна изменчивост в хората. С други думи, експертите от EFSA не изключват "Ген VI" да е опасен за човешкото здраве и околната среда. Основният проблем е, че дадения вирусен ген може да съдейства за проникването на инфекциозни агенти в тялото, чрез изключване на конкретни механизми за защита. Използването на подобни гени може също така да причини нежелани и неочаквани резултати в селското стопанство.

Всъщност, вирусите заразяващи растенията, често не се различават от вирусите, инфектиращи хората. Например, някои гени на растителните и човешките вируси са взаимозаменяеми.

Прилагането на "Ген VI" в трансгенните растения води до хлоротична (пожълтяване) промяна на цвета им, поява на деформации, а така също и до намаляване на способността им да се размножават. Тези резултати доказват, че протеинът, произведен от дейността на "Ген VI" е токсин и вреди на растенията. Тъй като е известно, че дейността на вирусния ген също така се проявява и в човешките клетки, изглеждат оправдани опасенията, че той може да бъде токсичен за хората. На този въпрос може да се отговори само след допълнителни изследвания.

Като цяло има известна информация за "Ген VI". Ясно е, че помага на вирусните частици да подтискат естествената защитна система на клетката. Произвежда протеини, които са потенциално проблематични. И трето - прави растенията възприемчиви към бактериални патогени.

"Ген VI" се намира в популярните видове трансгенни растения, включително царевица "MON810", царевица "NK603" и соя "Roundup Ready"./dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!