Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пословичен ни е мързелът!

Българинът се отучи от работа още във влака към комунизма

мързеливо магаре
Снимка: vsekiden.com

Автор: Анелия Иванчева

Българското трудолюбие било пословично. Не е ясно обаче към коя точно пословица да се обърнем не исторически, а в съвремието ни, за да го защитим това българско трудолюбие. Иначе исторически за прословутото ни трудолюбие се е изказал и американският баптистки проповедник Уилям Милър. Оставете българина на парче пустееща земя и ще я превърне в градина, казал той през 1907 г.

Век по-късно нито пословицата, нито божият служител могат да ни спасят от мързела. И ако някой потомък на Милър се поогледа и той из България, би могъл да ни каже право в очите: Оставете българина в китна градина и ще я превърне в пустиня. Не му се бачка на съвременния българин. И не пословици, а скоропоговорки все реди колко се е преработил лично той. Бачка, та пушек се вдига, ама като седне на маса или пред телевизора - най-често двете в едно.

Ето и сега - бърза да се пласира за цели 6 почивни дни. Ама са му и малко. Първомайско-великденско-гергьовските празници тръгват от "чааак" в сряда. И за да не чааака чак до другата седмица, зарязва работата още от петъка преди сряда. От вчера. А понеделника и вторника преди срядата "ги пише дъждовни" - демек слива ги със съботата и неделята и хвърля "почивен мост" към прословутата сряда. Нищо че тъкмо тази сряда е Денят на труда.

И така за нула време пословично трудолюбивият българин си избачква цели 11 дни "заслужена" почивка. Затваря се всичко, няма никакво значение, че това ще обърка работата на онези, които все пак искат да си свършат някаква работа.

Да я вършат след празниците! И да спрат да вярват на народно творчество - на пословици! Защото не трудолюбието на българина му е пословично. Пословичен ни е мързелът! Отдавна се отучи българинът да работи - още докато го бяха качили на влака за комунизма. А като слезе от него, продължи да си носи в куфара - в главата, видоизменената пословица./vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!