Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Екатерина Желязкова, България

Заплашват със смърт български журналист, разкриващ истината за миналото на комунизма

Христо Христов
Христо Христов. Снимка: desebg.com

„Желая, когато младите хора отворят страницата на историята, да има откъде да запълнят белите петна от епохата на комунизма в България. Едно от тези петна е истината за Държавна сигурност, нейната дейност и ролята й на репресивен апарат на Българската комунистическа партия. Желая, когато българите се обръщат към недалечното минало, да знаят няколко безспорни факта, които все още не са изписани ясно в историята и не се казват на висок глас. А именно: БКП установява едноличен режим в България с помощта на Съветската армия и Сталин чрез убийства без съд и присъди, скалъпени съдебни процеси срещу опозицията, заточения в лагери, изселвания на хиляди семейства от домовете им.” – това казва българският журналист Христо Христов на сайта си desebg.com. Онлайн медията е създадена преди няколко години и в нея авторът публикува материали, разкриващи истината за репресивният апарат на бившата комунистическа партия в България преди и след прехода.
Последният месец Христо Христов и семейството му получават няколко заплахи за саморазправа, които ескалират в заплаха със смърт. Журналистът подава сигнал към съответните органи и публикува информация на сайта си desebg.com. Седмица по късно, на нарочна пресконференция, видни български политици и общественици, между които членовете на Европейския парламент – Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Мария Габриел, Преслав Борисов, Надежда Нейнски и Светослав Малинов, излязоха с официална позиция по случая. „Във връзка със заплахата със саморазправа и смърт към журналиста Христо Христов, пряко свързана с разкритията му за дейността на бившата Държавна сигурност, изразяваме позиция в подкрепа на журналистическата му работа и осъждаме опитите за посегателство срещу свободата на словото. Призоваваме органите на МВР и прокуратурата да защитят журналиста и неговото семейство от всякакви посегателства към тях, като разкрият източника на заплахите.” – категорични са българските членове на Европейския парламент.
Христо Христов е разследващ журналист и изследовател с 23-годишен професионален опит. В периода 2001-2009 г. публикува разследвания и анализи по проблемите на достъпа до архивите на бившата Държавна сигурност, организираната престъпност, работата на МВР и специалните служби. През 2010 г. отразява темата за досиетата в блога „Досиета” в  сайта на в. „Капитал”. През януари 2011 г. основава независимия специализиран сайт Държавна сигурност.com. През декември 2002 г. специализира в британския в. „Гардиън”, а през април 2004 г. в Международния център по журналистика във Вашингтон, САЩ.
 Отличаващото при Христо Христов е, че той работи със съдебни архиви, обект на които са различни престъпления на комунизма и до които други изследователи или историци не са имали достъп. По този начин той прави обществено достъпни редица документални факти от комунистическото минало, които отсъстват в другите държавни архиви.

 

 

Интервю
В досиетата е закодирана информация, която включва и икономическата власт на днешни олигарси

Интервю на Екатерина Желязкова

Г-н Христов, този месец Вие и Вашето семейство бяхте заплашени със саморазправа и смърт. Вие подадохте сигнал до съответните органи. Има ли вече развитие по въпроса?

На нарочна пресконференция на 23 април, известни български общественици, между които и членове на Европейския парламент, настояха съответните органи да разкрият авторите на анонимните заплахите и обявиха подкрепата си за Вас. Какво очаквате да последва?

Това не е първата заплаха срещу Вас? Сайтът, на който сте основател – desebg.com, който разкрива тъмното комунистическо минало на България и разследванията Ви за агентурата в страната ни ли са причина за заплахите?

Очаквате ли подкрепа от политически сили или техни представители?

Разбирам. Това означава само едно – че в България няма свобода на словото? Споделяте ли това мнение?

Защо според Вас повече от 23 години България не можа да излезе от сянката на агентурата и бившата Държавна сигурност, създадена и управлявана и досега от комунистическия режим?

Въпреки че наричаме страната си демократична, членове сме на Европейския съюз, за всички нас, които живеем тук е ясно, че ние изобщо не живеем в демокрация. Кога според Вас най-после ще можем да се наречем демократична държава?
За съжаление ние сме свидетели на една фасадна демокрация, демокрация, която в различните процеси през годините е била контролирана в ущърб на обществото  – това ми говорят досиетата, това е една от причините, поради която ги проучвам. Но смисълът на демокрацията е всекидневна борба, а това, че на моменти може да се почувстваме излъгани не ни дава основание да не продължим напред, да защитаваме и с реални действия да се борим за истинските принципи на демокрацията.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!