Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И умните електромери могат да се манипулират

И умните електромери могат да се манипулират
Снимка: КРОСС

София /КРОСС/ Потребителите би следвало да покрият не повече от 20% от цената на новите умни електромери, които според европейска директива трябва да бъдат въведени до 2020 година. Това означава, че при средна цена от 120 евро за такова устройство, българските клиенти на ЕРП-тата трябва да платят около 50 лева на електромер - сума, която следва да бъде разпределена в срок от порядъка на 1 година. Това обясни пред bTV инж. Георги Милушев от единствената независима лаборатория у нас за измерване на електромери и други подобни уреди. Според него умните електромери са добра инвестиция за всички по веригата - от дружествата и доставчиците до потребителите, затова и всеки трябва да поеме част от цената по закупуването и инсталирането им.

Според Милушев ползата от такива устройства се изразява в намаляване на сметката за ток от порядъка на 20-40 евро на годишна база.

Възможностите за манипулиране на данните пък били сведени до минимум, въпреки че технически такава възможност съществувала.

Експертът посочи, че и към момента практически много от електромерите в България са от този тип. Необходимо е обаче създаването на централизирана система за автоматично отчитане на тока в цялата страна.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!