Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайски шпиони "крадат" майсторството на Shen Yun

Shen Yun (Шен Юн)
(Dai Bing/The Epoch Times)

Китайската комунистическа партия (ККП) е финансирала свои културно-пропагандни екипи да пътуват в чужбина, за да се учат от Shen Yun (Шен Юн), съобщиха източници от Пекин ...

Над 20 експерти са избрани и разпратени по света, за да наблюдават и водят записки по изпълненията на Шен Юн, твърди източника.

Shen Yun Performing Arts е базирана в Ню Йорк компания за сценични изкуства, създадена през 2006 г. от китайски експерти, обучени в традиционен китайски класически танц и музика. Оттогава нейните международни турнета стават прогресивно популярни със своето сценично майсторство. През първите четири месеца на този сезон Shen Yun е на турне в САЩ, Канада, Южна Америка, Европа, Азия и Австралия, като 90 процента от билетите за спектаклите му са разпродадени.

След като се опитва да саботира изпълненията на Shen Yun в продължение на осем години, наскоро ККП решава да предприеме различен подход за намаляване влиянието на тази независима компания.

Ходът за копиране изпълненията на Шен Юн се казва, че е частично мотивиран от забележките, направени неотдавна от партийни служители в Пекин. През март по време на годишната среща на Китайската народна политическа консултативна конференция, Шу Пейдонг, държавен композитор, певец и лауреат на редица официално спонсорирани награди, е казал, че е "разтревожен" от успеха на Шен Юн в чужбина, писа китайският вестник South China Morning Post.

Той казва, че "чужденци" определят шоуто като "високо художествено", "изискано" и "вълнуващо".

Преди казаното от Шу в Пекин, експерт от Китайската академия за социални науки, заедно с някои добре познати имена в артистичните кръгове в Пекин, пишат съвместен доклад, където предлагат начин за "справяне" с Shen Yun, казаха източници.

В доклада се отбелязва, че изпълненията на Шен Юн са станали сензация по цял свят. Те предлагат на китайския режим да подкрепи официалните организации за изкуства да отнемат от Шен Юн международния пазар в областта на традиционната китайска култура.

Централният отдел за пропаганда взима този доклад насериозно, според източниците, и това води до финансиране на усилията за плагиатстване на Shen Yun.

Според Ши Зангшан, независим коментатор на Китайската комунистическа партия, фактът, че една независима компания за сценични изкуства се ползва с такъв голям успех в областта на традиционната китайска култура кара ККП да се чувства неловко.

"ККП се опита да унищожи 5-хилядолетната цивилизация на Китай и да промие съзнанието на хората с марксизъм-ленинизъм. Но сега дори и високопоставени длъжностни лица не вярват в тази идеология", каза Ши, допълвайки: "Днес в китайското общество има духовен вакуум".

Трудността при копирането на Shen Yun обаче вече е ясна за някои от експертите, изпратени в Тайван, Япония, Южна Корея и Европа, за да се запознаят отблизо с "танцовата техника, костюми, анимирани сценични ефекти, цветове и оркестър, според източници.

Един от експертите, изпратени в Япония, е казал на свой приятел, че Shen Yun е "трудно да се научи". Това се дължи не толкова на танцовите техники сами по себе си, колкото на факта, че много музикални трупи в континентален Китай днес са "смесени", казала тя.

Официалните трупи обикновено съчетават китайски, Западни и съвременни танцови техники. Поради което на танцьорите им липсва чистото, традиционно художествено изразяване, типично за шоутата на Shen Yun.

Съгласно думите на танцов експерт от военен танцов колеж в Китай, няколко експерти в тази област в Пекин са обсъждали този въпрос, но като цяло се чувствали "неуверени". Защото танцьорите в континентален Китай са много озападнени сега, казва той, и тези техни пози и стилове на изразяване ще е невъзможно да се променят за кратък период от време. Без голямо спонсорство от Западни организации, смята той, ще бъде трудно да се завземе пазара на Шен Юн.

Осъдете комунизма...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!