Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Смъртоносният акриламид в чипсовете

Чипсовете се произвеждат от картофи чрез нагряването им в гореща вода до 80 градуса; при тази процедура се разрушават много ферменти в тях. За да се отстрани част от нишестето, картофите се нарязват и измиват. Процесът на приготвянето на чипсовете завършва с пърженето на картофите в растително масло и добавянето на подправки за усилване на вкуса.

Децата много обичат чипсове, дори ги обожават; могат да ги хрускат навсякъде – пред телевизора, в парка, с приятели. Както виждаме, рекламата върши своето. Но ние се надяваме, че родителите се тревожат от това какво ядат децата им.

Американците заради проблемите, които имат, искат на красивите опаковки с чипсове да има предупреждение, че могат да предизвикат рак. Въпреки това в Щатите се консумират тонове чипсове.

Генералният прокурор на Калифорния Бил Локър съди МакДоналдс, Frito-Lay и още шест компании за храни, заради това, че на опаковките на пържените картофи и чипсовете няма предупредителна маркировка. Той предлага тя да бъде следната: "В продукта се съдържа химическо вещество, което предизвиква рак".

Чипсовете съдържат опасния акриламид, който в опити с мишки ги разболял от рак.

Ние, българите, не обичаме да се информираме за онова, което ядем. Едва ли страната ни има пари да проведе собствени изследвания, а производителите нямат изгода да променят технологията си.

В България едва ли ще има скоро законодателство, което да изисква маркировка върху продуктите, които са вредни за здравето.

На Запад, за да се появи един продукт на пазара, се провеждат изследвания 30 години за откриване на страничните му ефекти. У нас хората са доверчиви заради ниския жизнен стандарт, пък и рекламата успешно ги манипулира. Някои българи си хапват чипсове и дори не подозират какво рискуват.

В химическия състав на чипсовете и пържените картофи се съдържат две опасни вещества. Освен споменатия акриламид, те съдържат и глициамид, който според токсиколози е още по-опасен от първия.

Акриламидът е много опасно вещество, което при опити с животни нанася непоправима вреда: предизвиква рак, уврежда нервната система и дори гените.; изследванията показват, че нивото на акриламида в чипсовете е между 300 и 600 микрограма на килограм. В черния дроб акриламидът се превръща в глициамид, който е отговорен за канцерогенността на чипсовете. Според някои изследвания около 10% от акриламида се превръща в глициамид.

Шведите вече работят над по-съвършена линия в производството на чипсове. Те искат да намалят количеството акриламид и глициамид до критично възможното ниво. Затова препоръчват други видове растителни масла в пърженето на картофите.

22-годишната Джина Хауф едва не починала, след като три години употребявала само чипс – по 15 пакета на ден. Приели я в болница с диагноза възпаление на жлъчния мехур, който бил отстранен; причината за това била употребата на висококалоричните мазни чипсове. Жлъчният мехур на младата жена бил увеличен колкото топка за тенис. Тя загубила работата си и за да се спаси от депресията, се хранела само с чипсове.

В ЕС вече смятат акриламида за мутаген, т.е. той не само предизвиква рак, но и поразява генетичния апарат на клетките.

В заведенията за бързо хранене маслото за пържене на картофите не се сменя често, особено когато се използват фритюрници. При повторно нагряване в маслото се увеличава количеството свободни радикали; в него се образуват полимери на мастните киселини.

Ако ви е трудно да се откажете от пържената храна, използвайте за пържене рафинирано масло. При пържене с нерафинирано масло вредните вещества в него се отделят по-рано, отколкото в рафинираното. Нерафинираното масло е подходящо за салати. Зехтинът също не става за пържене, той е също по-полезен в салатите.

Акриламид се съдържа още в следните продукти:

Сухи закуски и крекери
Царевични пръчици
Шоколадови бисквити
Хамбургери
Фъстъчено масло
Пуканки
Мюсли

Списъкът може да бъде продължен още.

Според изследване, което продължило 11 години, жени, употребявали повече продукти, които съдържат акриламид – например по един пакет чипс на ден, са застрашени от рак на яйчниците или шийката на матката два пъти повече от останалите, които не ги употребяват.

Канадските власти включиха акриламида в списъка с опасните токсини./rasper-bg.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!