Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И Хонг Конг потъна в отровен въздух

Хонг Конг потъна в отровен въздух
Снимка: Tokyoahead под GFDL

Жителите на Хонг Конг са дишали най-лошия въздух през 2013 г. точно в понеделник. Така те се оказаха в същата ситуация като гражданите в континенталната част на Китай, които се задушават от опасно високи нива на замърсяване. Това подкопава на ролята на голямия бизнес-град като азиатски финансов център.

Индексът на въздушните показания достигна най-високите си нива за тази година при пътните станции за мониторинг, които се намират недалеч от сградите на световни финансови институции като HSBC Holdings и Standard Chartered. Те отчетоха "тежки" нива на замърсяване от 205 и 210 пункта.
Снимка: Tokyoahead под GFDL

Снимка: Tokyoahead под GFDL

Повече от половината от 11-те станции в райони с по-малко трафик са наблюдавали "много високи" нива на замърсяване – между 103 и 140 пункта.

Ситуацията е причинена от замърсители като азотния диоксид, който се оказва "в капан" между високите небостъргачи, чиято непосредствена близост и многобройност пречи на въздха да циркулира добре, обяви говорител на департамента по опазване на околната среда.

Хората със сърдечни или дихателни заболявания, възрастните хора и децата бяха посъветвани да останат вкъщи, докато знаковият пристанищен град е забулен в гъст смог.

Хонг Конг страда от все по-високи показания на въздушното замърсяване тази година заради нарастващия брой на превозните средства по и без друго вече претоварените пътища на града, каза Мелъни Чау, старши екологичен съветник в "Приятели на Земята".

Замърсяването на въздуха в Хонг Конг, бивша британска колония, която се върна към китайското управление през 1997 г., е основен източник на безпокойство за местните граждани и чуждестранни фирми, които все по-често са принудени да правят компромис на качеството си на живот.

Проучванията постоянно установяват, че замърсяването на града накърнява неговата конкурентоспособност, като подкопава ролята му на финансов център – някои кадри са принудени да се преместят деругаде поради здравословни проблеми.

Лидерът на Хонг Конг Люнг Чун-Инг обеща да вземе мерки за подобряване качеството на въздуха. В речта си през януари той предложи пакет на стойност 1,29 млрд. щ.д. под формата на субсидии за постепенното извеждане от употреба на на 80 000 тежко замърсяващи дизелови превозни средства, . Наскоро пък бяха поставени цели за намаляване на емисиите съвместно със съседната провинция Гуандун – основен източник на трансгранично замърсяване./greentech.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!