Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Писна ми да бъда бай Ганьо

Писна ми да бъда бай Ганьо

Във facebook постоянно има, за това, колко лошо е правителството, какво не е направило, как нищо не е направило, колко е зле в България и как нищо няма да се промени. Е писна ми.

Миналата година строих една къща заедно с доброволци от няколко страни от Европа. Главно с 3-ма, от Англия, Франция и Турция.

Англичанинът (не искам да говоря с имена защото не са важни в случая), е някъде на 20 години, доброволно идва в България да работи, за без пари, като доброволец и с французина и туркинята, решават да построят къща, каквато в България няма – глинена – или поне от този тип няма информация да има такава.

Тримата работиха заедно с други доброволци в продължение на 2 седмици, толкова бях с тях първия път, от самото начало на строежа и след това още няколко дни към края.

Французина беше направил мебели от дърво – легла, пейки, маси, столове, рафтове и други с материал на посрещащата доброволческа организация и каквото намери в гората – имаше и доста такива изработки!
Англичанина нищо, че е на 20 години, беше изкарал курс за строителство на такива къщи в Калифорния (САЩ) и съвсем доброволно решил да построят къща от този тип в България с другите 2-ма.
Туркинята е архитектка и прави архитектурен план на къщата, като Французина прави планове за дървените елементи и ги изработва! Бачкат здраво и яко 2 седмици (2 супер горещи дни, 2 дъждовни и 1 ден почивка), дъждовните и горещите – правят планове за да могат да завършат къщата.(след Х време си тръгват от България).
На втората седмица туркинята става към 6:30 7:00 часа сутринта и копае в мазето на една от къщите, в прах, без много светлина, с една кирка и при нисък таван до към 9:00 когато е закуската. След това още работа преди да напече слънце и така до 19-20:00 работят тримата и аз се включвам.

На втората седмица по средата не можех да им издържа на темпото – тези хора са машини, без някой да им плаща, от сутрин до вечер, без нещо от това, което правят да остане за тях.

После ми беше трудно да обясня на една бразилка, защо през последните 20 години от България се изнася злато за милиарди левове, а страната ни получава по няколко милиона, което си е жълти стотинки в сравнение с цената на златото – и не помня някоя медия да е споменала или хората да са направили нещо за това, след като и аз научих. Някак да обясня, нещо толкова ненормално, като нормално, беше трудно – манталитет може би.

И така, писна ми да се обвиняваме за някакви неща. За 20 години нямаме дори разделно събиране на отпадъците в София – с участие на Софиянци. Нямаме много неща. Има FB групи срещу правителството, партии и т.н. Защо няма – групи- хайде да си събираме разделно отпадъците, да си закърпим дупките, да си направим градинките и разни такива. Някой да ни пречи, освен бай Ганьо!

Тези 3-мата чужденци работиха здраво над 2 седмици и ако бяха, като нормални българи, нямаше да си дават толкова зор. А ако българите бяхме нормални, нямаше да обвиняваме разни хора 23 години!

Истината е, че хората така са свикнали, може би, не знам. Дори и аз може би. Но ми писна. Ако бяха, като нормални българи – карти, ракийка и чалга или друго.

Не знам, как са във Франция, Англия или Турция, но от там има много по-малко емигранти към България, отколкото от БГ към Англия и Франция.

Ако няма достатъчно хора "За", без хора "За", колкото и да има "против", "за" прави нещата, "против" някаква работа да върши?

И пускам това с малко страх! Някак звучи, твърде, сякаш сами сме си отговорни!/30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!