Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дафиновият лист – достъпното лекарство

Ароматният дафинов лист не е само подправка за ястия, но и чудесно лекарство.

Още в Древен Египет добавяли във вана капки ефирно дафиново масло и по този начин лекували болести на пикочния мехур и матката. Великият Авицена препоръчвал дафиново масло при болни стави, камъни в бъбреците и жлъчния мехур.

Учени стигнали до извода, че фитонцидите, които дафиновият лист съдържа, потискат туберкулозния бацил, затова го използват за профилактика на това заболяване.

Освен това дафиновият лист подобрява кръвоснабдяването на мозъка, премахва нервното напрежение, засилва концентрацията. Неслучайно в японски предприятия на всеки три часа вкарват през вентилационната система ефирно масло от дафинов лист.

Народната медицина го препоръчва при инфекции, простуди, болести на черния дроб и жлъчния мехур, артрит, ревматизъм, стоматити, гъбични заболявания на кожата, невралгии, нервни разстройства. Но при бременност, глумерулонефрит, склонност към кръвотечения дафиновият лист е противопоказен.

Дафиновият лист се използва успешно за лечение на псориазис.

За рецептата 10 сухи дафинови листа се заливат в термос с половин литър гореща вода; престоява два часа и се прецежда. Настойката се пие по половин чаша, три пъти на ден, 20 минути преди ядене. Лечението продължава 5-7 дни.

За пречистване на ставите при артрит 15 грама счукани листа се заливат с чаша и половина вода. Сместа ври на водна баня пет минути и се излива в термос; престоява четири часа. Настойката се прецежда и пие на малки глътки през деня. Лечението продължава три дни. Процедурата се прави веднъж на три месеца. След употребата на настойката може да има болки в ставите, тъй като излизат солите и други вредни вещества.

При ревматизъм 30 грама дафинови листа се счукват и заливат с една чаша растително масло. Сместа престоява на топло десет дни, след което се прецежда. Маслото се втрива в ставите.

Водна настойка от дафинов лист се използва като допълнително средство при лечение на диабет. 20-40 листа се счукват и заливат с половин литър гореща вода; сместа се нагрява на водна баня 15 минути, охлажда се и се прецежда; пие се по една супена лъжица три-четири пъти на ден, 15 минути преди ядене.

Пресни листа от дафинов лист може да се дъвчат при стоматит и кръвотечения от венците.

Настойка от дафинов лист е отличен антисептик. Тя свива разширените пори, премахва възпалението и мазния блясък от кожата. За целта два дафинови листа се заливат с една трета чаша гореща вода; престоява половин час. С тази настойка се обтрива лицето сутрин и вечер.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!