Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бирата съдържа арсен

бира
Foto: dapd

Феновете на бирата сигурно няма да останат очаровани от любимата си напитка, ако разберат, че тя съдържа отровния химичен елемент арсен, съобщи американската обществена радиостанция NPR.

Според германски учени, изследвали проблема, металоидът попада в пивото, след като то се филтрира, за да добие светлия си кехлибарен цвят. Нивото на арсена в повечето от тестваните бирени образци надвишавало над два пъти разрешените нива на този химичен елемент в питейната вода.

Той попадал в бирата заради диатомичната пръст, натурален продукт, добиван в мините, който съдържа желязо и други метали и се използва като филтриращо вещество.

Химиците едва сега откриват присъствието на арсена в бирата, защото методите им за химически анализ са се усъвършенствали. Констатираните количества в бирата не трябва да тревожат потребителите, успокоява проф. Роджър Боултън от Калифорнийския университет. Подобни наличности на арсен има в праха от въздуха и в други хранителни продукти.

Диатомичната пръст се използва за отстраняването на растителните утайки в пивото, които го помътняват. Филтрирането е продиктувано от чисто естетически съображения, за да може налятата в чашата бира да бъде бистра и искряща.

Въпросът за арсена в бирата бе повдигнат преди броени дни от Мехмет Чоелхан, изследовател в Техническия университет в Мюнхен. Повечето от тестваните от екипа му 360 марки пиво в Германия имали следи от този елемент. Някои от тях съдържали 25 частици на милиард, което значително надвишава 10-те частици на милиард, разрешени от здравните власти за питейната вода на САЩ. /btvnews.bg/dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!