Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Феноменът жамевю – обратното на дежавю

жамевю
Снимка: photobucket.com

С термина жамевю психолозите определят феномeна, при който човек възприема позната ситуация, сякаш се е сблъсква с нея за първи път. Познати предмети и хора в познатата среда, в продължение на няколко минути се превръщат за него в неща от категорията "добре забравено старо".

Доста често явлението жамевю (фр. Jamaisvu – "никога не виждано") се сравнява с краткосрочна загуба на паметта. Симптоматичните ефекти са много сходни, но при детайлно разглеждането на неврофизиологията на явлението, между тези две концепции се появяват сериозни разлики.

Като първо, състоянието жамевю "обхваща" човек внезапно и без причина, а загубата на памет (дори и за кратко) винаги има физиологични причини (травми, шок).

Типичен пример за жамевю: по време на разговор с близък приятел по някакъв необясним начин цялата информация за това в продължение на няколко минути сякаш се изтрива от паметта. И добре познат човек се възприема като непознат.

Малко по-късно всичко си идва на мястото. Това всъщност е феномена – няма предпоставки за появата му, а няма и последствия. След излизането на филма "Матрицата" дори лекарите се шегуват с феномена жамевю (точно както и с дежавю) с "бъгове в матрицата".

Втора ключова разлика: при загубата на паметта човек забравя нещата самопроизволно - всеки епизод от миналото или настоящия живот.

Жамевю обаче се проявява само "тук и сега, и именно с това." Например човек гледа добре познат пейзаж и изведнъж за кратко време го "забравя".

Очите продължават да предават информация за това, което виждат, а мозъкът за момент се "изключва" от приемането на тази информация.

Понякога нещо подобно се случва с компютърните системи, след което се чуват изрази като "зависна, зараза!". Човек в състояние на жамевю в известен смисъл също зависва.

Както дежавю, така и жамевю и до ден днешен си остават загадка за учените. Първата трудност при изучаването на тези явления е, че те не могат да бъдат създадени изкуствено или да се симулират в лабораторни условия.

Въпреки това някои съвременни експерти са склонни да обяснят двете явления с краткотрайни проблеми във връзката между двете части на главния мозък, отговорни за паметта и възприятието на информация. За разлика от дежавю, феноменът жамевю се среща десет пъти по-рядко./30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!