Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Енергиен бос се оказа мултимилионер

Стефан Гамизов: Театърът в енергетиката е пълен!;
ЕРП-тата с нарушения за милиони; 23 наказания срещу ЕРП-тата паднали в съда

ТЕЦ
Снимка: КРОСС

Енергиен бос се оказа мултимилионер

София /КРОСС/ Шефът на най-голямата държавна ТЕЦ "Марица Изток 2" Георги Христозов се оказа мултимилионер и един от най-богатите хора в родната енергетика. Според подадената лично от него имотна декларация, енергийният бос е скътал в банките почти 3.5 млн. лв.

Сумата е разделена в три депозита в лева и един в евро. Освен сериозните авоари Христозов има още къща с двор във Видин. Той държи и по 50% от друга къща с 3 декара двор в с. Узунджово, Хасковско, както и от 470 квадрата парцел в самото Хасково. На фона на всичко това от имотната декларация на шефа на "Марица Изток 2" излиза, че той кара нова "Лада". Колата е купена през 2010 г. срещу 10 300 лв.

Стефан Гамизов: Театърът в енергетиката е пълен!

София /КРОСС/ Шефът на "Марица Изток 2" Георги Христозов е богат и има пари в сметка, защото е собственик на ТЕЦ Видин. Това се знае от всички. След като излязоха доходите на хората в енергетиката, видяхте, че няма бедни хора в този сектор. Това обяви енергийният експерт Стефан Гамизов в ефира на TV7.

"За никого в енергийната сфера не е изненада, че Георги Христозов има толкова пари. Просто в случая има конфликт на интереси".

Ние тук си имаме всякакви крале. Крале на слънцето, крале на краденето на ДДС. Театърът в енергетиката е голям. Тези хора изнасят евтината енергия и крадат ДДС, а българския народ плаща високите сметки за ток, категоричен беше той.


ЕРП-тата с нарушения за милиони

Огромни суми платени на свързани дружества без таван за цената
Нарушения за милиони левове при обществените поръчки на енергоразпределителните дружества откри Агенцията за държавна финансова инспекция. АДФИ установи, че "Енерго - Про мрежи" не е провело такива за 35 463 373 лв. През 2011 и 2012 г. "Енерго - Про Мрежи" АД гр.Варна ("Е.ОН България Мрежи" АД гр.Варна) е възлагала дейности за доставки и услуги на "Енерго –Про" ЕАД гр.София ("Е.ОН България" ЕАД гр.София), без да са провеждани процедури за обществени поръчки. Общият обем на възложените доставки и услуги на свързаното дружество възлизат на 59 938 700 лв., пише в доклада от проверката. Отчетените през 2011 г. разходи за сметка на свързаното предприятие са 25,65 % от всички разходи за външни услуги. През 2012 г. процентното разпределение на разходите по договора с "Енерго – Про" ЕАД гр.София ("Е.ОН България" ЕАД гр.София) са съответно 11.14 % от всички разходи за външни услуги. Възнаграждението по всички възложени на свързаното дружество услуги не е определено с твърда цена, а е в зависимост от отчетените от него разходи за съответната услуга. Договорено е стойността на услугата да включва фактически направените разходи за нея плюс надценка, различна за отделните услуги (от 2.73% до 5.69%). В договора не е посочено ограничение относно максимално допустимия размер на разходите по икономически елементи, с които "Енерго – Про" ЕАД гр.София ("Е.ОН България" ЕАД гр.София) да се съобразява при формиране на цената за съответната услуга. Реално не е регламентиран начинът, по който възложителят "Енерго - Про Мрежи" АД гр.Варна ("Е.ОН България Мрежи" АД гр.Варна) да осъществява контрол върху цената на услугите, които калкулира "Енерго – Про" ЕАД гр.София ("Е.ОН България" ЕАД гр.София). На практика проверяваното дружество поема цялата издръжка на "Енерго – Про" ЕАД гр.София ("Е.ОН България" ЕАД гр.София) при изпълнение на съответните услуги.

"ЕВН България Електроразпределение" ЕАД не е прилагало през 2011 и 2012 г. режима за възлагане на обществени поръчки при наличие на всички основания за това. пише в доклада на АДФИ. Не са проведени процедури за обществени поръчки на стойност 328 592 лв. ЕВН България Електроразпределение" ЕАД е възлагало дейности за услуги на свързаното предприятие ЕVN AG Austria без провеждане на процедури за обществени поръчки. Така през 2011 г. и 2012 г. между двете дружества са сключени договори, в резултат на които 2 130 270 лв., представляващи 4.65% от общо извършените разходи през 2011 г. за външни услуги, са платени въз основа на сключени договори между "ЕВН България Електроразпределение" АД гр. Пловдив и ЕVN AG Austria. През 2012 г. сумата е 2 294 361 лв., представляващи 5.06% от общо извършените разходи през 2012 г. за външни услуги.

ЧЕЗ Разпределение България" АД през 2011 г. не е прилагало режима за възлагане на обществени поръчки при наличие на всички основания за това, пише в доклад на АДФИ.

Установени са три непроведени процедури за обществени поръчки за 352 715 лв. През 2011 г. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е възлагала дейности за доставки и услуги на дъщерното си дружество "ЧЕЗ България" ЕАД без провеждане на процедури за обществени поръчки. Между двете дружества са сключени договори, в резултат на които 83 % от осчетоводените през 2011 г. разходи за външни услуги са за сметка на свързаното предприятие "ЧЕЗ България" ЕАД. Общите разходи са 65 605 282 лв., от тях 54 142 336 лв. за услуги, предоставяни от "ЧЕЗ България" ЕАД). При разходите за материали пък процентът е 92 на сто за сметка на свързаното предприятие "ЧЕЗ България" ЕАД ( разходи общо 5 342 145 лв., от които 4 934 552 лв. за доставки, осъществявани от "ЧЕЗ България" ЕАД).
Възнаграждението по всички възложени на свързаното дружество услуги не е определено с твърда цена, а е в зависимост от отчетените от него разходи за съответната услуга. Договорено е стойността на услугата да включва фактически направените разходи за нея плюс надценка, различна за отделните услуги (от 4% до 6%). В договорите не е посочено ограничение относно максимално допустимия размер на разходите по икономически елементи, с които "ЧЕЗ България" ЕАД да се съобразява при формиране на цената за съответната услуга. /dartsnews.bg/

23 наказания срещу ЕРП-тата паднали в съда

Серия от злоупотреби сочели източване чрез дъщерни фирми

ДКЕВР е съставил 23 акта на ЕРП-тата. Но всички те са паднали в съда заради формални нарушения.

В документ, показан по телевизия, се разкриват серия злоупотреби. Ставало въпрос за схеми за източване чрез дъщерни фирми. ЕРП-тата възлагали всички свои дейности на дъщерни дружества.

Докладът е 600 страници, а резюмето му е 30 страници. Твърди се, че наблюдаващият прокурор Снежана Копчева реабилитира нарушенията на енергодружествата. Прокуратурата била търсила нарушения, но не била дала становище дали да се отнеме лицензът на ЕРП-тата./vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!