Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Управителите на Българската банка за развитие огласиха имуществото си

Българската банка за развитие
Снимка: kafene.net

Имуществото на управителните на Българската банка за развитие (ББР), която финансира публични проекти от национално назначение и е собственост на държавата, станаха известни.

Те са сред новата група свързани с управлението на страната лица, които трябваше да декларират какво имат пред Сметната палата според приети в последните дни на парламента законодателни промени за публичния регистър.

Изпълнителният директор на ББР Асен Ягодин има три апартамента в София и един в Несебър. Собственик е още на два магазина и три гаража в столицата, парцел от 700 кв. м в Балчик, друг от 802 кв. м в самоковското с. Бели Искър и нива в от три декара в село Нови Хан. Разполага с 36 000 евро и 60 000 лв.

Членът на надзобрния съвет на банката Диана Тонева има един апартамент от 118 кв. м в София и парцел от един декар в софийското село Бистрица. Тя е декларирара, че съпругът й е собсбственик на 3 неголеми ниви във Врачанско и парцел в Долна Баня. Спестяванията им са за около 330 хил. лв.

Семейството на колегата й от управителния съвет на ББР Илия Караниколов има два апартамента с гаражи в столицата и около 350 хил. лв. банкови депозити, но и заем от 180 556 лв.

Апартамент в София, половинка от друг и части от вила и гараж в Свищов е декларирал председателят на надзорния съвет на банката Стефан Белчев. Неговите спестявания са 34 400 лв.

Най-заможен е членът на съвета на директорите Христо Карамфилов. Семейството му има по два апартамента в столицата и в Несебър, жилище в Боровец и във Варна, къща с двор в село Покрован до Ивайловград и парцел от два декара в ловешкото с. Орешак. Спестяванията им в банки са за около 650 хил. лв. Освен това имат 920 хил. лв. земания по различни договори, кредит от 120 000 лв. и акции в 14 дружества, сред които "Трейс груп", "Златни пясъци" и "Каолин".

Законодателните промени предивждаха публичност на имуществото и на управители на банки, които нямат държавен капитал, но участват в работодателски организации и са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Те обаче го напуснаха, за да не трябва да разкриват какво имат.

Преди дни банкерът Левон Хампарцумян окачестви като "севернокорейски работи" законодателството, изискващо от бизнеса да декларира публично имущество и доходи в Сметната палата. Той изрази надежда, че Констицуионният съд ще отмени законовите поправки, приети дни преди разпускането на парламента по предложение на лидера на РЗС Яне Янев.

"В крайна сметка, моите доходи са моя работа. Или да вземем да тръгнем с бележки на ревера, на които да пише кой колко взима на месец и да се приключи циркът. Какви са тези севернокорейски работи?", запита риторично Хампарцумян, който е член на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ). Той призна, че неговата заплата като председател на Управителния съвет на "УниКредит Булбанк" е петцифрена, но не смята за необходимо да я съобщава, след като я е декларирал пред данъчните./kafene.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!