Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай с най-много екзекуции в света

В челната петица са и САЩ, Иран, Ирак и Саудитска Арабия

Китай с най-много екзекуции в света
Снимка: Vsekiden.com

Китай е рекордьор с най-много екзекуции в света - над 1000 за миналата година. Данните оповести международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл, която изнесе годишната си статистика за смъртното наказание по света за 2012 година. Петте страни с най-много наложени и изпълнени смъртни присъди, освен Китай, са още Иран, Ирак, Саудитска Арабия и САЩ.

Пекин изпълнява повече екзекуции от всички останали страни в света, взети заедно. Ирак е удвоил техния брой в сравнение с 2011 година, вероятно в резултат на продължаващата и задълбочаваща се политическа, военна и социална криза. През 2012 г. Япония е възобновила смъртното наказание след 20 месеца забрана. В Индия е извършена първата екзекуция от 2004 г. насам - обесиха стрелеца от инцидента в Мумбай от 2008 г. За първи път от 4 години в Пакистан наложиха смъртно наказание на войник.

В Гамбия след 30 години затишие са извършени 9 екзекуции за един ден. Няма промяна в броя на потвърдените в годината екзекуции в световен мащаб - 682 за 2012 г., при 680 през 2011 г. Запазва се и броят на страните, които изпълняват смъртно наказание - 21. Намаляват обаче страните, които налагат смъртно наказание - през 2012 г. те са 58, а през 2011 г. са били 63. Латвия е 97-мата страна, която изцяло премахна тези присъди от законодателството си. Това направи и американският щат Кънектикът, с което се нареди 17-ти в САЩ.

Според Амнести светът върви към намаляване на смъртните наказания - през 2012 г. Бенин и Монголия ратифицираха договор на ООН с цел премахване на тази практика, а мнозинството страни подкрепиха резолюция на ООН, която предлага мораториум върху екзекуциите. Амнести Интернешънъл е известна с твърдата си позиция срещу смъртното наказание при каквито и да било обстоятелства, тъй като то е нарушение на неотменимите човешки права./vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!