Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Сам Парниа – лекарят, който връща хората от света на мъртвите

Д-р Парниа

Лекарят се е научил да съживява дори хора, мъртви от три часа, пише Гардиън.
Британският лекар Сам Парниа, специализиран във връщане на мъртви хора към живота твърди, че старите методи за реанимация са загуба на животи, които биха могли да бъдат спасени.

Д-р Парниа е началник на отделението за интензивна терапия в University Medical Center Стоуни Брук, намиращ се в Ню Йорк. От момента, в който той встъпва в длъжност, премествайки се от Великобритания в САЩ, са били спасени голям брой пациенти: шансовете да се върнат мъртвите от оня свят, нараснали от 16% до 30%.

Британецът казва, че не върши чудеса и използва сравнително евтини и прости методи за възстановяване на жизнените процеси, които годишно може да спасят до 40 хиляди американски животи.

Парниа не пази методиката си в тайна – той е написал книга с надеждата, че ще бъде чут и ще се разгледа предложения от него метод на реанимация, наречен ефектът на Лазар.

"Вярвам, че хората не трябва да умират от причини, които са обратими.

Аз предпазливо казвам, че жертвите на сърдечен удар не трябва да умират – на такава фраза много хора, които са загубили близки с това заболяване, реагират зле. Но със сърдечен удар може лесно да се справим. Ако вие управлявате процеса на смъртта, ще сте в състояние да извлечете съсирека и да поставите стент (протеза, вкарвана в кухините на орган с цел да се поддържа кръвотока). След тази операция сърцето възобновява работата си. Тази техника може да се прилага за заболявания от различен произход " – казва реаниматорът.

Управлението на процеса на смъртта изглежда така: лекарите бързо охлаждат пациента за предотвратяване на апоптоза (програмирана клетъчна смърт), а след това прекарват кръвта му през апарата за екстракорпорална мембранна оксигенация (EКMO), почистващ вътрешната среда на организма от въглероден диоксид и насищащ я с кислород. След края на процедурата, пречистената кръв отново се влива в човека.

Използването на EКMO в буквалния смисъл на думата може да съживява хората.

"Японското момиче, което аз споменавам в книгата си, беше мъртво в продължение на три часа. Но след шест часа интензивни грижи тя се върна към живота. Футболистът Фабрис Mумумба имаше подобен случай. В момента на пристигането в болницата той бе мъртъв, но успяхме да го възкресим. И това не е чудо, а наука "- каза Парниа./30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!