Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Костадинов: "Досието" на Станишев е манипулация

Извадиха досие и на Станишев
Снимка: dartsnews.bg

/КРОСС/ Информацията за досие на лидера на БСП Сергей Станишев с псевдоним "Московеца" е манипулация, заяви пред БНР председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Той обясни, че е направена проверка след появилите се в различни медии публикации по въпроса, но „този регистрационен номер не дава този псевдоним - той като име също не отговаря на регистрацията". Според Костадинов в картотеката на Комисията има само един човек с такова наименование, който нито съвпада по години, нито по име - „абсолютно е проверен, така че става дума за манипулация".

Шефът на Комисията по досиетата обаче отказа да съобщи на кой е оповестеният псевдоним „Московеца". „Господинът не е публична личност", не може да се оповести неговото име, посочи още Костадинов.

По думите му Сергей Станишев е проверяван няколко пъти - като лидер на БСП, като министър-председател и като народен представител в 41-ото НС. Проверката не установила сътрудничество с каквито и да е служби.
Преди ден социалистът сам заяви, че ще поиска прокуратурата да разследва кой е изготвил този фалшификат за принадлежност към ДС и го e пуснал в публичното пространство.

„Очаквам Комисията по досиетата за пореден път да се изкаже по въпроса дали съм имал принадлежност към бившата ДС. Този фалшификат е конкретен пример за черен PR, насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели. Припомням, че в коментар за Досието "Буда" бившият премиер Бойко Борисов се обърна към журналистите: "Ако искам, това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките". Очевидно Борисов е имал предвид не журналистите в България, а мен", коментира още Станишев.

Предистория:

Извадиха досие и на Станишев

"Московецът" донасял от 1987 г. към Второ упрлавление на ДС

Станишев категорично опроверга слуховете, че е сътрудничил на бившата ДС.

Ще поискам прокуратурата да разследва кой е изготвил този фалшификат и го e пуснал в публичното пространство, заявява лидерът на БСП Сергей Станишев.

Този фалшификат е конкретен пример за черен PR, насочен срещу политическия опонент и опит за манипулация на българските избиратели, смята лидерът на БСП./dnes.bg/

Сергей Станишев е бил сътрудник на Държавна сигурност, разтръбиха социалните мрежи. Във Фейсбук анонимно бе разпространен протокол, който издава принадлежността на бившия премиер към репресивния орган на тоталитарна България преди 1989 г.

Според документа Станишев е доносничил с псевдонима "Московеца", а вербуването му е протоколирано на 11 декември 1987 г . от ст. лейтенант Станимир Цветанов Сърбиновски.

Регистрационната бланка издава, че соцлидерът е бил прикрепен към отдел "Чуждестранни журналисти" към Второ главно управление на ДС.

Екипът на Дартс Нюз не се наема да коментира автентичността на документа и оставя на читателите сами да преценят неговата достоверност./dartsnews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!