Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Краят на китайското чудо

Китай
Снимка: (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)

През следващото десетилетие растежът на Китай най-вероятно ще се забави рязко. Това не е прогноза на злонамерени външни спекуланти. Това е становището на китайското правителство. Въпросът е дали това ще стане плавно или рязко. От отговора зависи не само бъдещето на Китай, но също така и на голяма част от света.

Официалните китайски окачвания станаха ясни на проведения миналия месец форум за развитие, организиран от Центъра за изследване на развитието към Държавния съвет. Форумът събра влиятелни чужденци заедно с високопоставени длъжностни лица от Китай, пише Мартин Улф във Financial Times.

По време на събитието беше представена прогноза за растежа на икономиката на страната през следващото десетилетие. Той ще се забави до 6.5% между 2018 г. и 2022 г.

Авторите отбелязват две основни възможни причини за забавянето. Едната е, че Китай ще попадне в "капана на средните доходи", който често прекъсва възхода индустриализиращите се държави. Другата възможна причина е "естественото кацане", което се случва, когато дадена икономиката започне да се изравнява с развитите пазари.

Вторият сценарий беше наблюдаван в Япония през 1970 г. и в Южна Корея през 90-те години на XX век.

Ето няколко причини, поради които авторите твърдят, че тази гледна точка е правдоподобна. Първо, потенциалът за инвестиции в инфраструктурата "видимо намалява", като делът им от инвестициите в дълготрайни материални активи в Китай се е свил от 30% до 20% през последното десетилетие.

На второ място, възвращаемостта на активите се понижава, а излишъкът от производствен капацитет расте. Продуктивността на капитала пада, като през 2011 г. достигна най-ниското си ниво от 1992 г. насам. Ефектът на инвестициите за растежа на икономиката е все по-ограничен.

Трето, ръстът на предлагането на труд се забавя рязко. Четвърто, урбанизацията продължава, но с все по-бавни темпове. На последно място се увеличават рисковете, свързани с финансите на местните власти и недвижимите имоти.

Тази смесица от причини е достатъчна, твърдят авторите, за да покаже, че е започнал преход към по-бавен растеж.

Според доклада този процес е на път да преобърне установени тенденции. Инвестициите в основен капитал в Китай нараснаха до 49 на сто от БВП през 2011 г. Очаква се обаче те да намалеят до 42% през 2022 г.

В същото време, делът на потреблението в БВП ще нарасне от 48 на сто до 56 на сто. Делът на промишлеността в икономиката се очаква да падне от 45 на сто от БВП до 40%, докато делът на услугите ще скочи от 45 на сто до 55 на сто. Така Китай ще се превърне в икономика на потреблението./DarikFinance/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!