Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Водата от чешмите - отрова

Българите пият и се къпят с кал и бактерии

вода
Снимка: Vsekiden.com

Водата за битови нужди, която уж е питейна и тече в българските домове, е най-мръсната в Европа. Родни учени за пореден път алармират, че чешмяната вода у нас съдържа най-много отрови, сравнено с останалите европейски страни. При допустима норма на отклонение от 5% микробиологичните показатели у нас са три пъти повече - 15 на сто, което е рекорд за Европа.

Основната причина за направо отровното замърсяване е, че у нас по-голямата част от водопреносната мрежа е изградена от желязо. На много места тя е от 60-те и 70-те години, а някъде и по-стара. Това само по себе си е достатъчно за замърсяването, категорични са специалистите.

Според тях причината е и друга - вредните свойства на питейната вода се увеличават многократно дори и от "пречистването" й - обработката с хлор и алуминиев сулфат, които са безвредни само в малки количества. Като краен резултат, докато стигне до потребителите, водата се оказва точно 200 пъти по-мръсна от изворната и кладенчовата вода.

Особено високо е съдържанието на мед, което трябва да е най-много милиграм. У нас обаче то е двойно повече. Същото е положението и с канцерогенния елемент кадмий, който силно уврежда бъбреците. А най-отровни в България са старите тръби в Плевен и Монтана. Вредна обаче е и водата в Ямбол, Сливен, Бургас и Пловдив.

И софиянци обаче не могат да бъдат спокойни. Монополистът "Софийска вода" усърдно ги пои и къпе с кал, пясък, ръжда и всякаква друга мътност, видима и с просто око, жалват се хиляди столичани ежедневно. Истинският ад настъпва след авариен или планов ремонт. Тогава и за 12 часа водата от чешмата не може да се избистри, преминава през всички нюанси на кафявото и жълтото.

Колкото време трае ремонтирането, точно толкова часове са нужни да потече бистра поне на вид питейна течност, изчисляват потърпевши. "Налагало ми се е и по 24 часа да източвам вода, а на водомера не му пука мръсна ли е или чиста - върти си се", оплака се пред "Всеки ден" потребител на "Софийска вода" от кв. "Левски Г".

Преди няколко месеца пък самото водно дружество концесионер забрани на цяла "Дружба" цели два дни да ползва вода от чешмата, тъй като била с високо съдържание на желязо. Въпреки това шефът на компанията наскоро сравни цената на водата с тази на пържолите и поиска поскъпване./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!