Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Развален електромер навъртя 40 000 лв. сметка на столично семейство

Проф. Тасев: Чуждите компании са се възползвали от възможността да превърнат дружествата в банки

електромер
Снимка: КРОСС

София /КРОСС/ Семейство от столичния квартал „Модерно предградие" преживя няколкодневен шок, след като електромерът им показал, че само за половин месец са изразходили ток за близо 40 000 лева.

Още в края на миналата година семейство Стоеви установили, че електромерът им започнал да отчита все повече ток, макар че потреблението не било променено. Шокът обаче дошъл през март, когато собствениците видяли, че според показанията на уреда само за 15 дни са използвали около 200 000 киловатчаса ток на стойност 40 000 лева.

Ако трябваше да ги плащам тези 40 000 лева и апартаментът да си продам - нямаше да стигне. Трябваше да живея или на палатка или да съм поредният запален на улицата, коментира пред БНТ Теменужка Стоева.
Семейството веднага позвънило в енергото, пристигнал техник, който установил, че електромерът е развален.

Техният служител, който беше дошъл се обади по телефона, попита ги какво да направи, тъй като това са нереални стойности и каза цитирам "електромерът е полудял". Те му наредиха да смени и да сложи нов електромер, заяви Теменужка.

Техникът така и направил, и издал протокол, според който електромерът неправилно е отчел 200 000 киловатчаса. Семейството подало жалба до енергото с настояване да му бъдат коригирани сметките от последните три месеца. Според Стоеви те също са завишени заради повредения електромер. От ЧЕЗ обаче отказали.

Аз няма да се предам. Ще напиша възражение за корекция на старите ми сметки, които са завишени и ако не се стигне до истината ще се обърна до омбудсмана, а в краен случай ще заведа и дело. Но няма да оставя да крадат честния българин, защото аз никога не съм пропуснала да си платя сметката и то в уговорения срок, каза Теменужка Стоева.

От ЧЕЗ отказаха да коментират случая. Обещаха да направят това по-късно.

Проф. Тасев: Чуждите компании са се възползвали от възможността да превърнат дружествата в банки

/КРОСС/ Прокуратурата просто казва, че държавата не си е поискала дивидента през тези години. За сведение - всеки може да си поиска дивидента, въпросът е какво решава Общото събрание. В Общото събрание делът на държавата е 33%, тоест те са безгласна буква, защото мажоритарният собственик са съответните чужди компании и те през целия този период са вземали решения - да не раздават дивидент. Това заяви пред ИА "КРОСС" проф. Атанас Тасев, енергиен екперт.

По думите му чуждите компании неслучайно не са раздавали дивидент, защото са се възползвали от уникалната възможност да превърнат дружествата в банки при 16% купон на реинвестирания капитал.

Направено е, така че този, който си е дал парите и е купил дружеството да го управлява изцяло, и държавата да е само като фикус - да наблюдава, допълни енергийният експерт.

Според него проблемът е във финансовия модел - цената, която е определена по години, е значително по-ниска, отколкото цената, на която държавата е сключила договори. Имам предположение, че е възможно да има някакви проблеми във финансовия модел и тези цени да не са достатъчно законово обосновани, което ще даде възможност да бъдат атакувани, каза още той.

Проф. Тасев каза, че има някои неща в енергетиката, които наистина трябва да излязат на светло, за да може да се намали напрежението в обществото.

Енергийният експерт обясни, че местата, където трябва да се съсредоточи прокуратурата са договорите с „Мариците" и тези споразумения и договори за присъединяване към енергийната ни система, които са подписани „ударно" през миналата година, през периода април, юни 2012 г. за въвеждането в експлоатация на около 700 MW фото-волтаични модули. 

Прочетете цялото интервю

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!