Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Откриха вратите към ада

Вратата към ада, вратата на Плутон
Снимка: КРОСС

Рим, Италия /КРОСС/ Група италиански учени откриха портал, който, според тях, представлява врата, водеща към царството на мъртвите. Съоръжението е известно още и като вратата на Плутон - повелителя на задгробния живот в митологията на Древен Рим.

Археолозите са направили откритието си в хода на проведените разкопки в руините на древния фригийски град Хиераполис, разположен в югозападна Турция. По думите на ръководителя на групата, професорът по класическа археология в университета в Саленто Франческо д"Андрия, специалистите открили "вратата към ада" реконструирайки маршрута на хидротермален източник.

В античността мнозина считали вратата на Плутон като вход към царството на мъртвите. Според свиденията на древните мястото се описва като изпълнена с мръсен (токсичен) въздух пещера.

"Това място е изпълнено с мъгла толкова плътно, че е невъзможно да се види повърхността по която се върви. Повечето животни, които попаднат в нея умират мигновенно", пише древногръцкият историк Страбон. Хвърлих в това място врабчетата, те загинаха веднага", пише древногръцкият историк Страбон.

Функциониралият до IV в. сл. Хр. храм е бил важно място за поклонение до късната античност. За да научат бъдещето, поклонниците се къпели в басейна и спели до портата. Излизащите от земята пари са можели да предизвикват халюцинации. По време на разкопките учените проверили твърденията на Страбон – няколко птици загинали пред очите им, долитайки твърде близо до "портите на ада."

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!