Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Неочакваните предимства на зехтина

зехтин
Снимка: (Photos.com)

Зехтинът продължава да изненадва приятно учените. Този път американски специалисти доказаха, че той намалява риска от болестта на Алцхаймер, съобщи Digital Journal.

Изследването е на университета на Луизиана и е ръководено от Амал Кадуми и неговите колеги. Експертите са установили, че болестта на Алцхаймер е по-рядко срещана в средиземноморските страни. А е известно, че в менюто на местните жители присъстват големи количества зехтин екстра върджин, богат на мононенаситени мазнини.

Подробно изследване е показало, че в зехтина се среща противовъзпалителното съединение олеокантал. Като основна причина за развитието на болестта на Алцхаймер се посочва натрупването на бета-амилоиден протеин.

Олеоканталът, на свой ред, позволява да се активира отделянето на два протеина и на ключови ензими, които не позволяват натрупването на протеина в мозъка, съответно развитието на деменция.

Специалистите са установили още, че най-голяма концентрация на олеокантал има в зехтина, произвеждан в Месина - област Сицилия.

Това не е първата известна полза от зехтина.

Преди време испански учени установиха, че ежедневната консумация на зехтин предотвратява унищожаването на костната тъкан.

Специалистите откриха доказателства, че "течното злато" стимулира производството на инсулин, чието нарушение води до появата на диабет.

Формирането и здравината на костите не зависи само от приемането на млечни продукти. Зехтинът също допринася силно за тяхната устойчивост и правилно развитие.

Средиземноморската диета като цяло предпазва от остеопороза, обясниха водещите автори на проучването, публикувано в испанската преса.

Въпреки многобройните изследвания в тази сфера, това е първото официално доказателство за ползите на зехтина.

Споменавайки думата "диета", учени от Мюнхен и Виена пък откриха, че дори само уханието на маслиново масло дава усещане за ситост по време на хранене.

Изследователите провели проучване, в което група доброволци трябвало да консумират по 500 грама кисело мляко дневно. Половината от тях го яли с добавен зехтин. Резултатите показват, че те консумирали по-малко калории и не наддавали на тегло.

Кръвните тестове показват, че тази група участници имали в организма си по-високи нива на серотонин, т. нар. "хормон на ситост", който намалява апетита.

Според учените това се дължи на ароматните съединения, които се съдържат в зехтина.

Експертите изчислили още, че вкусът на маслиново масло помага за намаляване на консумираните калории на ден с поне 200 калории. /vesti.bg/dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!