Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Студенти бандити или каквато държавата, такива и студентите

Арест
Снимка: Vsekiden.com

Каквато държавата, такива и студентите

Десислава Георгиева, Vsekiden.com

Поредните трима студенти бяха уличени в извършване на престъпление. Те учат в Пловдивския университет и вместо да залягат над книгите и да мислят теми за дипломни работи, са влезли в дома на семейство в девинското село Триград и са откраднали близо 200 000 лева и 1 кг златни накити. И те като студентите от Свищов, които обраха клон на "Алианц" в столицата, най-вероятно са се надявали да си купят кола, дрехи и да се забавляват по заведенията, без да си броят стотинките.

Лошото е, че всички гореизброени са част от една много опасна статистика, която вещае черно бъдеще за страната ни. Защото именно тези млади хора един ден ще трябва да са елитът на нацията ни и да управляват страната ни. А как ще го направят, като от сега търсят лесното? Предпочитат да откраднат, нападнат или дори убият, за да живеят по-добре, вместо да се трудят съвестно.

Аз и моите приятели сме започнали да работим още от 18-годишни - през летата по морските курорти, където да си изкараме пари за таксата за университета. Но тогава времената бяха други. А лошите бяха сочени с пръст като лоши и никой не ги взимаше за пример. Сега момчетата, които продават кокаин, са актьори в известни сериали. Други, сочени като водачи на наказателни бригади срещу провинили се наркодилъри, се изявяват като тачени спортисти. Девойки със спорна репутация пък проповядват морал, кълчейки се на поредния кючек. Примери много.

Страшното е, че това са идолите за младите. Моралните устои са подменени, а народът ни се опростачва. И така възпитаваме едно поколение, което не цени човешкия живот и смята, че всичко ще му се размине, като на тези със спорните биографии от екрана. Но няма. А ако им се размине - тежко ни.

Студенти бандити

Трима обраха богаташки дом, задигнаха 168 бона. Сега ги грозят по 20 години затвор

Десислава Георгиева, Vsekiden.com

Задава се нова опасна мода. Дръзки криминални престъпления. За последните 6 месеца 11 български студенти от различни университети и краища на страната станаха известни не с научните си постижения, а с престъпленията, които извършиха. Всички те решиха, че не е нужно да се трудиш, за да живееш добре, а е по-лесно да ограбиш банка, хранителен магазин, частен дом или дори собствения си съквартирант.

Последните трима, които прекрачиха закона, са 18-годишните Руси Даскалов и Николай Петров и приятелката им Гергана Пейкова. Те са студенти отличници в Пловдивския университет, а на 22 март 2013 г. са откраднали близо 200 000 лева от дома на семейство в девинското село Триград.

Ударът бил планиран месеци наред, а жертвите Емилия и Асен Байрактарови не били подбрани случайно. Преди време един от обирджиите - Руси Даскалов, имал връзка с дъщеря им и много добре познавал дома и навиците на семейството. Той знаел, че фамилията държи парите си не в сейф, а в незаключен шкаф в една от стаите.

На 22 март Руси, Николай и Гергана решили да действат. Пристигнали рано сутринта в Триград и дори се разходили в центъра на селото, докато изчакат семейство Байрактарови да тръгнат на работа. В селото Емилия и Асен са известни търговци на мурсалски чай, мед и сладка. Работливото семейство има и сергия за сувенири пред пещерата Дяволското гърло. Емилия и Асен излезли към 10,20 часа и дори видели Руси и приятелите му в селото. Поздравили ги, без да предполагат, че триото планира да обере дома им.

Компанията само това и чакала и щурмувала къщата на Байрактарови. В една от стаите Емилия и мъжът й били оставили 168 000 лева, с които планирали в следващите дни да закупят апартамент в столицата. Сумата обаче не била достатъчна за тримата студенти и те взели още 150 евро и 1 килограм златни накити.

Семейството разбрало, че е ограбено още същия ден минути след 17 часа, когато се прибрали в дома си. Веднага звъннали на полицията и МВР започнало разследването.Триото било заковано благодарение на показанията на семейство Байрактарови, които се сетили, че са видели бившия приятел на дъщеря си в селото, а той не бил оттам. Така униформените задържали Даскалов, който пък натопил другарчетата си.

Пред разследващите студентите разказали, че са си поделили по равно плячката и са заминали за София, където са полели удара в известно заведение. "Похарчили са 17 000 лева за пиене и почерпки, купували са си кокаин, давали са по 50 лв. на бодигардовете, за да ги водят до тоалетната", разказват потресени разследващи и допълват, че триото има съучастник, който се издирва.

В момента студентите са в ареста, а ако обвиненията срещу тях се докажат, могат да влязат зад решетките за по 20 години. 70 000 лева от открадната сума вече са върнати на Байрактарови, но останалите пари липсват.

Два месеца преди по-горе описания обир полицията в Шумен залови още трима студенти, които в съучастие с 16-годишен ученик ограбвали наред хранителни магазини в града. Бандата действала 4 месеца и успяла да обере няколко хранителни магазина и автомобил. Пред Темида студентите ще отговарят за взломна кражба от кола, един опит и 3 кражби с взлом от хранителни магазини в града, пласиране на фалшиви двайсетолевки и теглене пари от банкомат от чужда карта.

Две седмици преди тях, на 15 януари 2013 г., полицията в Свищов арестува 19-годишен студент от Долни Дъбник, който имал наглостта да открадне лаптопа на съквартиранта си и да се опита да го маскира като обир на стаята им в общежитието. Студентът скрил лаптопа зад преходна врата на втори етаж на същия блок. Компютърът е върнат на собственика, а крадецът - задържан.

Пак в Свищов, но в хотел в центъра на града, на 15 декември 2012 г. бяха арестувани и други двама студенти - Михаил Гюров и Венимир Стоянов. Те заедно с приятеля си Кристиан Александров свиха близо 90 000 лв. от офис на "Алианц" в центъра на София на 23 октомври 2012 г. По време на мерките им за неотклонение в съдебна зала стана ясно, че обирът бил планиран отдавна. Венимир Стоянов бил бивш служител на клона на "Алианц", работил е там до септември 2011-а и именно той бил "мозъкът" на престъплението.

Преди да навие Кристиан Александров да ги закара до банката и да ги изчака с колата, за да могат да избягат, Венимир се опитал да вербува друг свой приятел. Аверът обаче отказал, а по-късно пропял и пред ченгетата. Самият Александров обаче твърди, че разбрал, че са обрали банката чак след като приятелите му се върнали с торбите с пачки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!