Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Новата измама – раждаш деца без брак

Съжителството на семейни начала краде помощи от държавата

Майки
Снимка: Владимир Ангелов

Нацията ни продължава да застарява, сключват се все по-малко бракове, разводите растат, семействата намаляват, а самотните майки се множат. Този извод правят експертите след анализ на данните на Националния статистически институт и Евростат, които бяха публикувани вчера. България е в челните места по брой на извънбрачни деца и най-малко сключени бракове в Европейския съюз.

Единствената класация, в която не сме начело, е тази за стари моми, най-много неомъжени жени има в Естония и Латвия. 40 000 са извънбрачните деца в България, родени през миналата година, сочат данните на НСИ за 2012 година. В сравнение с тях 30 000 бебета растат в традиционен семеен модел и се радват и на майка, и на татко. Експерти алармират, че процентът на извънбрачните хлапета е по-висок не само защото българите не искат да се женят, а и защото самотните майки получават редица привилегии от държавата.

Именно заради това редица двойки са взели решението да не се подписват в гражданското, за да могат да прибират помощи. „Да раждаш извънбрачни деца, не е просто засилваща се тенденция, вече е съвсем умишлена измама", категорични са от социалните служби. Всяка самотна майка, която получава майчинство под 310 лева (колкото е минималната работна заплата в страната към днешна дата), има право на енергийни помощи, както и на детски надбавки. „Така на практика много недобросъвестни двойки взимат помощи, без реално да имат нужда от тях. Често бащата изкарва прилични пари и може да издържа майката и детето, но тъй като бебето е извънбрачно, родилката се облагодетелства", коментират специалисти.

Схемата е проста - майката се подписва като самотна при социалните служби, декларира минимален доход или дори никакъв, след което й отпускат средства за гледане на малко дете. Колкото повече са наследниците й, толкова повече пари получава тя, а в същото време таткото носи добра заплата вкъщи. Тя обаче не е декларирана като доход за семейството. По този начин хиляди наистина нуждаещи се домакинства остават без помощи и се ощетява държавата. Вместо парите да отидат за деца без родители или изоставени по домовете, те се дават на уж самотни майки. Подобна беше и практиката преди години на родителки, записали бебетата си в общински ясли, които в същото време не работеха и получаваха помощи за майчинство.

По показател на извънбрачните деца България е в топ 3 на Европейския съюз. Златният медал в статистиката се пада на Естония, среброто е за Словения, ние сме на почетното трето място. Страни за пример в ЕС са Гърция и Кипър, където се раждат най-малко извънбрачни деца. България е на последно място в съюза по сключени бракове. По данни на НСИ през 2011 г. у нас са сключени общо 21 500 брака, като от тях 16 700 са в градовете, а 4800 - в селата. Разводите пък са били общо 10 500, като 9500 са били за първи път, около 1000 - за втори път, а 75 - за трети или друг пореден път. Специалистите по статистика са категорични, че в страната ни има трайна тенденция за намаляване на браковете - през 1990 година на 1000 души са се женили шестима, през 2000 са намалели с един, а за 2011 едва четирима от 1000 нашенци са надянали брачния хомот. По данни на НСИ жените у нас са с 200 000 повече от мъжете, а на 1000 мъже у нас се падат 1054 жени.

Изкарват циганетата болни за пари

Ромките в България масово са самотни майки и раждат почти всяка година, като по този начин на месец си докарват близо хилядарка в зависимост от броя на децата. При циганите интересен факт е, че бащите рядко припознават отрочетата си, а децата взимат като презиме името на майка си и нейната фамилия. Но социалните и енергийни помощи се оказаха недостатъчни за ромите и те се светнаха в нова схема. Чрез фалшиви диагнози от ТЕЛК те изкарват децата си болни от различни болести, като по този начин получават еднократна сума в размер на 5000 лева и всеки месец определена от социалните сума. Схемата действаше в Елин Пелин, Долна баня, Ихтиман и Самоков и бе разбита в началото на тази година. Щетите, нанесени от фалшивите диагнози, са в размер на 500 000 лева./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!