Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мадоф: Банките знаеха всичко

Бърнард Мадоф
(Mario Tama/Getty Images)

Бърнард Мадоф, създател на една от най-големите финансови "пирамиди" в историята, заяви, че големите американски банки са знаели за измамите му.

"Банките знаеха какво се случва и бяха съучастници в моето престъпление", заявява пред MarketWatch Мадоф, който излежава 150-годишна присъда във федерален затвор в Северна Каролина.

"С аферата бяха наясно големи финансови институции като JP Morgan Chase, Bank of New York Mellon, HSBC, Citicorp, както и някои други".

Мадоф обяви, че ще предостави всички сведенията на американските власти. До този момент обаче от Финансовата комисия в Конгреса не са потвърдили да имат подобна информация.

Американските регулатори в момента разследват JP Morgan Chase по подозрения, че банката не е съобщила за финансовите операции на Мадоф. Всичките негови сметки, преди да бъде разкрит, са били в тази банка.

Така че JP Morgan Chase няма как да не е имала информация за измамите извършени от Мадоф чрез неговия инвестиционен фонд.

Ървин Пикард, назначен от съда за представител на пострадалите от измамите на Мадоф, заведе иск срещу банките UBS, HSBC и JP Morgan Chase, обвинявайки ги в това, че "умишлено са си затваряли очите".

Той иска компенсация в размер на 17.4 млрд. долара. С действията си Мадоф присови около 50 млрд. долара от вложителите в неговия инвестиционен фонд, оказал се класическа Пирамида на Понци./DarikFinance/

Издръжката на бившите американски президенти струва милиони

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Бившите американски президенти костват годишно на данъкоплатците на САЩ 3,7 милиона долара. Именно толкова миналата година федералното правителство е отделило от своя бюджет за издръжката на бившите американски лидери, твърди "Асошиейтед прес".

Така например, само за наем на офиса на бившия президент Бил Клинтън са изплатени 450 000 щатски долара. Джордж Буш-младши пък е изразходвал близо 85 000 долара за телефонни сметки и още 60 000 долара за пътувания, а кореспонденцията на Джими Картър коства на хазната 15 000 долара.

Според Закона за бившите президенти, те получават пожизнена пенсия в размер на заплатата на секретар на кабинета. Или по-конкретно, става дума за около 200 000 долара годишно възнаграждение, плюс 96 000 долара за офис персонал.

Интерес буди факта, че и вдовиците на починалите бивши президенти също взимат пенсия. Нейният размер е близо 20 000 долара месечно. Миналата година обаче, по неясно какви подбуди Нанси Рейгън, съпругата на президента Роналд Рейгън, се е отказала от своята пенсия.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!