Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Официално: Борис Березовски е обесен

Борис Березовски
Снимка: Vsekiden.com

Putin's Purge Of The Rothschild Money Changers From Russia: Another Rothschild Goon Found Dead & Another Flees To U.K.

Березовски е руски предприемач, роден през 1946 г. в семейство на руски евреи. Следва математика в елитни съветски учебни заведения. През 1989 г. създава компанията "Логоваз" като смесено руско-швейцарско предприятие.

През ноември 1994 г. става председател на управителното тяло на новооснованата телевизия ОРТ. По-късно придобива телевизионния канал TV6 и три ежедневника.

През 1996 г. Березовски придобива изключителните лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович придобива контрол над нефтения гигант "Сибнефт".

Президентът Борис Елцин го назначава за известно време и за заместник-секретар на Съвета за сигурност. В това качество той е натоварен да координира и руската политика в Чечения. През 1997 г. е освободен от тази длъжност.

С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват. От ноември 2000 г. той живее извън Русия. През януари 2001 г. продава 49% от акциите на ОРТ на Роман Абрамович, а половин година по-късно продава и акциите си от "Аерофлот".

От 24 март 2002 г. Березовски не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране. Според някои източници Борис Березовски финансира с огромни средства т.нар. оранжева революция в Украйна.
/kafene.net/

/КРОСС/ Британската полиция заяви, че аутопсията на руския бизнесмен Борис Березовски е установила, че смъртта му е настъпила в резултат на обесване, съобщиха световните агенции.

Органите на реда не уточниха дали 67-годишният Березовски се е самоубил, но казаха, че не са открити доказателства за насилие и за участие на друг човек в смъртта му. Според полицията предстои да бъдат направени още изследвания, включително токсикологични и хистологични анализи, чиито резултати вероятно ще бъдат готови след няколко седмици.

/dnes.bg/ Борис Березовски е бил в продължение на пет часа без охрана. Неговият телохранител, който открил тялото му в събота, 23 март, разказал, че оставил Березовски около 10 часа сутринта, за да изпълни няколко негови поръчки. Бодигардът се върнал около 3 следобед и видял няколко пропуснати обаждания на телефона на Березовски, пише „Дейли телеграф“.

Предистория:

Спецченгета нищят смъртта на Березовски

Смъртта на олигарха необяснима

Криминалисти от британската полиция са пристигнали в дома, в който в събота бе открит мъртъв руският бизнесмен Борис Березовски, съобщи АФП. „Специално обучени полицаи, включително следователи от отдела за ядрени, радиологични, биологични и химически изследвания, са на място, за да проведат разследване”, се казва в комюнике на полицията.

Тялото на Березовски все още се намира в къщата му в град Аскот. Полицията започна разследване, след като обяви причините за смъртта му като необясними. Той бе намерен мъртъв във ваната в дома си.

От Кремъл информираха, че малко преди смъртта си Березовски е поискал прошка от президента Владимир Путин./DartsNews/

В дома на Березовски няма следи от отрови и радиация

/КРОСС/ Полицейските специалисти в Лондон, които изследваха къщата на руския бизнесмен Борис Березовски, не са открили нищо подозрително, което би довело до отравянето на милиардера, съобщи говорител на полицията.
"Имам удоволствието да съобщя, че служителите, които са тествали химичната, биологична и радиационна обстановка, не са намери нищо подозрително в къщата, а ние продължаваме обичайното разследване", добави той.

Березовски поискал прошка от Путин

Олигархът, който бе отявлен критик на Кремъл, искал да се върне в Русия

Руският олигарх Борис Березовски, който днес бе намерен мъртъв в дома си в Лондон, е поискал прошка от Владимир Путин. През последните години Березовски бе отявлен критик на руския лидер, който вече кара трети президентски мандат и четири години бе премиер на Русия.

Британската полиция смята смъртта на милиардера за "необяснима" и е започнала разследване.

Преди няколко месеца изпадналият в немилост олигарх, който от 2000 г. живее във Великобритания, е написал писмо на Владимир Путин, съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков. В него Березовски е молил за прошка за грешките, които е допуснал и е поискал да се върне в Русия, обяви Песков.

"Путин е информиран за смъртта на Березовски. Не ми е известно за някаква реакция на президента Путин на появилата се информация за смъртта на Березовски. Единственото, което мога да кажа е, че информацията за смъртта на който и да било човек не може да предизвика позитивни емоции, каза Песков.

"Трябва да отбележа, че преди няколко месеца Березовски предаде на Путин писмо, написано лично от него, в което си признаваше, че е извършил много грешки, молеше Путин да му прости тези грешки, както и да получи възможност да се завърне в родината", добави прессекретарят.

Олигархът, който натрупа огромно състояние по време на криминалната приватизация от времето на Борис Елцин, е бил намерен мъртъв във ваната в лондонското му жилище, твърдят източници от обкръжението на бизнесмена.

Първи канал на руската телевизия съобщи по-рано, че олигархът е претърпял сърдечен удар миналата седмица. Зетят на Березовски Егор Шупе, който пръв обяви в страницата си във Фейсбук, че бизнесменът е починал, разкри, че Березовски бил изпаднал в депресия и не поддържал връзка с приятели и познати.

Березовски беше съветник на предишния президент на Русия Борис Елцин, но изпадна в немилост при Путин и избяга в чужбина. През 2000 година Березовски емигрира във Великобритания, след като се появява информация, че следствието се готви да му повдигне обвинение по така нареченото дело "Аерофлот" за злоупотреба с държавни средства. Самият той твърдеше, че причина за това дело бил конфликтът му с президента на Русия Владимир Путин.

През 2003 г. Березовски получава политическо убежище във Великобритания. През 2008 година американското списание "Форбс" оцени състоянието на Березовски на 1,3 милиарда долара.

Олигархът нееднократно атакуваше политиката на Владимир Путин. Преди година Березовски дори обяви, че президентът на Русия може да последва съдбата на убития либийски лидер Муамар Кадафи. През 2002 г. олигархът обяви, че руските тайни служби са взривили няколко жилищни блока в Москва и Волгодонск през 1999 г., за да може бившият офицер от КГБ Владимир Путин да дойде на власт./Vsekiden.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!