Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нов ледников период настъпва догодина

ледников период
Снимка: DartsNews

Петролът в студените части може да спре изцяло

Нов ледников период започва догодина. За това предупредиха руски учени.

Според Владимир Башкин, ръководител на лабораторията "Газпром ВНИИГАЗ" и Рауф Галиулин от Института по фундаментални биологични проблеми към Руската академия на науките, през 2014 година Земята я очаква застудяване, а не глобално затопляне, пише руският сайт Аргументы Недели.

Ще започне малка ледникова епоха. Тя ще се промъкне незабелязано, ще настъпва постепенно и ще продължи най-малко два века. Пикът на понижение на температурите ще бъде достигнат  в средата на 21 век. Според учените, последните  относително топли зими са  само следствие на цикличната активност на Слънцето и промените в климата. Затоплянето е продължило от 18 век до наши дни.

При това учените казват, че антропогенните фактори (човешкото въздействие върху околната среда) не играят толкова голяма роля в климатичните промени, както активно се пише в медиите. За всичко е виновно Слънцето. По-точно, периодите на слънчева активност. От 2014 година стартира намаляване на активността на звездата, а на земята ще се спусне “зима, зима, зима". Катастрофа няма да има, но някои от северните региони на Русия може да станат съвсем неподходящи за живот, а поради ниските температури производството на петрол там може да спре напълно.

Владимир Башкин и Рауф Галиулин не са единствените учени, които смятат, че догодина ще настъпи нов малък ледников период. Още преди години, през 2008 г., докторът на физико-математическите науки от Пулковската обсерватория на Руската академия на науките проф. Хабибуло Абдусаматов, предупреди, че през следващите десетилетия на Земята ще започне рязко застудяване. Новият ледников период стартира с пълна сила след 2055 година и ще продължи между 45 и 65 години.

Хората са преживявали малки ледникови периоди няколко пъти, припомнят учените. Всеки по-студен период е придружен от епидемии, липса на храна и масови преселения на хора. "Положението в средата на 21 в. ще напомня много на т. нар. Маундеров минимум, продължил приблизително от 1645 до 1715 година", смята изследователят от Пулковската обсерватория. Тогава в Европа е било изключително студено, а северните страни изгубили много хора за сметка на миграцията и глада. /DartsNews/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!