Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кипър: Без помощ от Русия, ЕЦБ спира парите за банките

Кипър в шок след споразумението с ЕС
Снимка: КРОСС
 
 

Извънредно положение в Кипър

Правителството на Република Кипър ще представи за одобрение на парламента законопроект за въвеждането в страната на извънредно икономическо положение.

Законопроектът, който ще бъде разгледан от депутатите в петък, предвижда да се предоставят на министъра на финансите и Централната банка широки правомощия, за да се предотврати финансовият колапс.

Наред с другите неща, Министерството на финансите и Централната банка ще бъде в състояние да ограничават тегленето на средства от разплащателни сметки, да забранят предсрочно прекратяване на дългосрочни споразумения за влог, да ограничават транзакции с кредитни карти и прочие мерки.

Решението за извънредно положение бе взето на фона на провала на преговорите за финансова помощ от Русия и съобщението на S&P за понижение кредитния рейтинг на Кипър до предфалитното ниво CCC с негативна перспектива. /Vsekiden.com/

Кипър не е получил от Русия исканата финансова помощ

Москва. Кипър не е получил от Русия исканата финансова помощ, но преговорите ще продължат. Това заяви кипърският министър на финансите Михалис Сарис преди излитането си от Москва, предаде Интерфакс.

„Мисля, че не можахме да получим подкрепата, която искахме, и финансовата помощ, която очаквахме”, заяви министърът.

„Русия все още може да ни предостави заем, като преразгледа условията по предишния кредит”, допълни министър Сарис.

Министърът добави, че Кипър все още не е готов да се откаже от тази възможност. „Сега обаче трябва да се върна вкъщи, защото положението е сериозно”, обясни Сарис. /FocusNews/

Защо ЕЦБ спира парите за кипърските банки

/DarikFinance/ Защо Европейската централна банка реши да спре краткосрочното финансиране за кипърските банки? Според мозъчния тръст "Отворена Европа" има няколко причини.

Правилата на ЕЦБ ясно постановяват, че ELA може да се използва само за платежоспособни, но неликвидни банки, дори и без рекапитализация. Проблемът е, че кипърските банки не са платежоспособни. Така продължаването на плащанията, които спират от понеделник, всъщност представлява трансфер на риск от вложителите и инвеститорите в кипърската банкова система към ЕЦБ.

Дори да бъде постигната сделка и Европейският съюз и Международният валутен фонд да отпуснат заем за рекапитализиране на кипърските банки, изтеглянето на депозити едва ли ще бъде избегнато. Засега изтичането на капитали е предотвратено от факта, че правителството забрани на финансовите институции да извършват трансфери на средства до следващия вторник.

Сумата, предназначена за банките в Кипър по ELA – програмата на ЕЦБ за спешна ликвидност, е около 9 млрд. евро. В същото време само руските депозити са на стойност между 15 и 20 млрд. евро. Ако голяма част от тях бъдат изтеглени, фалитът на банките в Кипър е неизбежен. Ето защо, дори да бъде постигнато споразумение между Никозия и Брюксел, кипърските власти трябва да сключат сделка и с Москва, за да успокоят руските вложители.

На практика ЕЦБ ще финансира индиректно изтичането на капитали от Кипър., ако продължи плащанията по ELA.

Дори увеличение на краткосрочната ликвидност може да не е достатъчно, за да компенсира изтеглянето на депозити. Така банките в Кипър могат да фалират, дори финансирането от ЕЦБ да не спира. А Кипър може да изпадне в неплатежоспособност и да напусне еврозоната. В такъв случай централната банка на страната ще спре плащанията по Target 2, нанасяйки на ЕЦБ загуби от най-малко 7.5 млрд. евро.

Дори тези средства да бъдат изплатени в край сметка, за първи път от началото на кризата ЕЦБ ще понесе загуби от спасителните си действия.

В крайна сметка спасяването на банковата система на Кипър ще стане за сметка на еврозоната, тъй като страната вече не може да гарантира за платежоспособността на местните финансови институции.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!