Следвайте "Буднаера" в Телеграм

GreenTech.bg

Китайските клечки за хранене вече са заплаха за горите в страната

Китайски клечки за хранене Китайски клечки за хранене
Getty Images
Китайски клечки за хранене
Getty Images
Китайски клечки за хранене
Getty Images
Китайски клечки за хранене
CHINA OUT/Getty Images
Китайски клечки за хранене
CHINA OUT/Getty Images

За любителите на китайската храна, които обаче не са много сръчни в боравенето с пръчици за хранене, сега вече има един добър повеод да предпочетат вилицата за многократна употреба. Последните новини за екологичните проблеми в Китай гласят, че склонността на китайците да използват дървени пръчици за хранене за еднократна употреба вече е заплаха за местните гори. Китай използва изумителните 80 милиарда чифта пръчици за хранене годишно, за да се хранят повече от 1,3 милиарда души. Страната изсича 20 милиона дървета годишно за поддържането на този навик. Горските власти в Китай са признали, че вече е крайно необходимо да се премине към различен тип прибори за хранене.

Още през 2009 г. китайските власти изчислиха, че страната произвеждат около 57 милиарда чифта дървени пръчици за хранене годишно – достатъчно за намаляването на горите с 1,18 милиона квадратни метра на година. Но най-новите оценки показват повишение на производството на еднократни чифтове клечки за хранене. "Трябва да променим потребителските си навици и да насърчим хората да носят собствената си кухненска посуда," казва Бо Гуангксин, председател на групата за горско стопанство "Дзилин". Новината бе сервирана пред конгрес на Народната партия и предизвика дискусии относно за възприемане на вилицата – предположение, което вероятно ще се посрещне "на нож" сред обществата на територията на Китай.

През 2009 г. китайският президент Ху Цзинтао обяви, че Китай планира да увеличи своето горско покритие с 40 милиона хектара до 2020 г. Ала продължаващото използване на пръчици за хранене за еднократна употреба може да попречи на страната да постигне тази цел. Намаляването на използването на дървени пръчици за хранене за еднократна употреба в Китай ще облекчи натиска върху горите в Китай и в чужбина. Както отбелязва „The Telegraph“, Китай в момента е номер едно в света вносител на дървесина, като страната дори внася дървени пръчици за хранене от САЩ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!