Следвайте "Буднаера" в Телеграм

5 билки на безсмъртието

Свещен босилек

Ключът към тайната на безсмъртието може да расте в домашната ни градина. Билките, които помагат при безброй неразположения, инфекции и хронични заболявания, може да ни помогнат да живеем както по-дълго, така и по-здравословно...



Много от най-ефективните билки са известни като адаптогени, които подпомагат тялото в неговата естествена функция на поддържане на хомеостазно състояние - деликатно състояние на баланс, необходим за неговото оцеляване и самоизцеление. Когато организмът не е в баланс, се счита че е в "негативен хомеостаз" - състояние, при което градивните (анаболитни) и дегенеративните (катаболитни) процеси в организма не могат да протичат правилно, което в крайна сметка води до появата на симптоми на умора, тревога, депресия, безсъние, вариране на теглото и т.н..

Адаптогените от своя страна помагат на организма да се адаптира и да компенсира за настъпили промени. Така например, адаптогенната билка може да нормализира нивото на кръвна захар, като при хора с висока кръвна захар тя я понижава, а при хора с ниска кръвна захар я повишава.

Поради тази си способност да подобряват реакцията на организма при стрес, адаптогенните билки могат буквално да добавят години живот на човек. Ето някои подобни билки.


Свещен босилек (Holy basil)

Смятан за свещено въплъщение на божествеността от много индуси, Свещеният босилек  ("братовчед" на сладкия босилек) се нарича тулси (tulsi), или "несравнимият". Това име се отнася до на пръв поглед несравнимите му способности за намаляване на стреса, увеличаване на енергията и насърчаване на дълголетието. Най-често тази билка се препоръча при сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет. Имайки предвид, че е също така репелент за насекоми, това невероятно растение расте лесно и може да се консумира прясно или сушено.


Рейши (Reishi)

Известна в даоистката традиция като "гъба на безсмъртието" и считана от традиционната китайска медицина за "висша билка", червеното рейши е най-разпространеният сорт, използван в медицината. Той помага за увеличаване на енергията, а също така при сърдечно-съдови заболявания, имунни нарушения, рак, както и при висок холестерол и артрит. Най-добре е тази билка да се консумира сварена в супи, но може да се взима като извлек, или в прахообразна форма.


Джяогулан (Jiaogulan)

Подобна на женшена по химичен състав, тази билка-чудо е наричана от китайците буквално "билка на безсмъртието". Една от основните й функции е, че увеличава скоростта на изгаряне на мазнините, като подпомага черния дроб да придвижва въглехидрати и други захари към мускулите, вместо да ги складира.

В допълнение, нейните ефекти върху сърдечно-съдовата система са й спечелили прякора "билков защитник на сърцето". Тя не само допринася за регулиране на кръвното налягане и повишаване на добрия холестерол, но и за намаляване на лошия холестерол, както и за предпазване от инфаркт и инсулт, като помага срещу запушване на кръвоносните съдове. Джяогулан обикновено се консумира под формата на чай.


Астрагалус (Astragalus)

Друго лечебно чудо на китайската медицина, астрагалус (клинавиче, Орлови нокти), е спечелила репутация на имаща дълбок лечебен ефект върху имунната система. Вършеща чудеса при безброй заболявания, включително сезонни алергии, простуда и грип, умора, възпаления, проблеми с кръвното налягане и кръвообращението, сърдечно-съдови заболявания, чернодробна токсичност, диабет и рак, силните ефекти на тази билка са допринесли за нейната популярност до такава степен, че дори фармацевтичните компании използват части от нея като основни съставки за нови лекарства. Особено интересна е способността на астрагалуса да забавя процеса на стареене чрез подобряване състоянието на теломерите, които държат хромозомите заедно. Тя е достъпна под формата на екстракт, прах или таблетки.


Градински чай (Sage)

Градинският чай или салвия е единствената билка тук, която не се смята за адаптоген, но това не изглежда да намалява славата й на източник на дълголетие. От близо 900 разновидности на тази билка, известни днес, градинският чай и испанският градински чай са двата най-често използвани вида за лечение. Почитана от древните ацтеки, тази "билка на безсмъртието" има незабавен ефект на успокояване и прочистване при дихателни проблеми, като прави дишането по-леко и дори прогонва главоболието като допринася за по-ясна мисъл и добра памет. Може да подобри и качеството на съня. В някои култури за тези, които пият градински чай, се смята, че няма да остареят. Маслото от тази билка дори е доказано да има анти-ракови качества, както и да засилва имунната система и да подсилва сърцето.

Въпреки неуспоримите си здравословни качества нека не забравяме, че както повечето билки тези също могат да реагират с някои лекарства при определени условия. Особено при бременност, кърмене или автоимунни заболявания, когато могат да се получат усложнения. Затова е необходимо да се потърси съвет от здравен специалист преди да се употребяват билки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!