Следвайте "Буднаера" в Телеграм

DnesPlus.bg

Производител на знамена: Трикольорите, внесени от Китай са с герб, който няма място върху флага ни

Български трикольор
Снимка: DnesPlus.bg

Съвпадението на протестите в страната и националния празник на България са увеличили производството и продажбата на националния флаг. Това призна в интервю за Дарик Атанаска Велчева - управител на предприятие в Първомай за шиете на знамена. Фирмата е първата в страната, получила преди години лиценз за възпроизводство на българското национално знаме.

Трикольорът е най-често срещаният атрибут по време на протестите през последните седмици, но се оказва, че мнозина от българите не могат да направят разлика между изработеното според изискванията на закона национално знаме и тези, които са произведени в Китай. Атанаска Велчева упрекна държавата, че не е наложила достатъчно строг контрол върху производството и продажбата на един от националните символи.

Освен, че са отпечатани върху тънък плат, а не ушити както повелява законът, внесените от Китай национални флагове имат и герб, който по Конституция няма място върху българското знаме, поясни управителка на фирмата в Първомай

Кажете ни как се отразяват тези бурни обществени събития на вашето производство. Единствената фирма у нас ли сте или една от малкото, лицензирани за производство на националния трибагреник според изискванията на закона?

Това, което категорично със сигурност мога да ви кажа, е, че бях първата фирма, която получи такъв лиценз. След мен мисля, че още една или две фирми се лицензираха. Но държавата нямаше воля да наложи тези лицензи, тоест всеки, който имаше лиценз и който нямаше лиценз, можеше по един и същ начин да шие и продава, а пък даването на лиценза е свързан с определени, не малки финансови средства. Затова малко са фирмите, които притежават този лиценз.

Във връзка с другия въпрос - дали има някакво повишаване на търсенето или на производството, тази година протестите се сляха с третомартенската еуфория, която винаги настава, винаги преди трети март се забелязва оживление в търсенето на български национални знамена и понеже тази година протестите и еуфорията около трети март съвпаднаха и се сляха, ми е трудно категорично да кажа дали търсенето беше предизвикано повече от патриотичните чувства за трети март или от този бунтарски дух, който избухна у българите по повод протестите. Но определено и протестите увеличиха доста производството, защото колеги, които зареждат от мен знамена, които имат магазинчета, книжарници и правят контакти с клиентите, непрекъснато ми звъняха и ми казваха "Давай бързо, че покрай протестите всичко се изкупи. Хората идват и пазаруват български знамена".

Как да разбират хората дали купуват трибагреник, изработен по стандартите, разписани в закона?

Много лесно могат да разберат. Ще вметна нещо странично - отново държавата нямаше воля поне в произвеждането на един от конституционно определените национални символи да въведе някакъв ред и контрол, защото в закона за българското национално знаме изрично е казано какви трябва да бъдат стандартите, по които това знаме се възпроизвежда. И аз искам дебело да наблегна на думата възпроизводство. В закона е записано възпроизвеждане на националното знаме, тоест самият законодател е погледнал на това не като на някакъв обикновен стоков продукт, който се разменя навсякъде по магазините, а като нещо, което е строго фиксирано, има някакъв еталон, някакъв стандарт, който трябва да се следва. Точно такъв е проблемът в знамената, внесени от Китай, освен, разбира се, чисто психологически. На мен някак си отвътре ми става неприятно да си помисля, че българското знаме ще бъде направено в Китай. Но дори извън тази емоция в чисто практически и законов план българското знаме трябва да отговаря на определени изисквания. А тези изисквания по никакъв начин не са спазени в знамената, внесени от Китай.

Как един българин може да различи знаме от Китай и знаме, произведено в България?

Първо, българските знамена основно се състоят от три ивици плат, съшити помежду си. Китайските са печатани на един ужасно тънък плат, който напомня на подплата за дреха. В повечето случаи са с бели шевове и имат бяло джобче. Повечето знамена, внесени от Китай са с герб, вероятно за да имат търговски вид и да бъдат по-шарени. По конституция българското знаме е без герб, то е просто трикольор - бяло, зелено, червено, а гербът е отделно определен конституционен символ, който не се слага на знамето, а на други места, определени с указ на Министерския съвет, но не и на знамето.

Тоест българите, като видят знаме с герб, да знаят, че....

Ако видят отпечатано цялото знаме, без да е съшито, доста намачкано и с герб в средата, могат да бъдат абсолютно сигурни, че това е внесено от Китай.

Голяма ли е ценовата разлика, та заливат и с това пазара? След мартениците, значителна част от които влязоха от Китай, не ни учудва това, че и националният трибагреник влиза от там като търговска стока.

Не знам дали ме учудва. Мен лично ме възмущава не толкова като производител, защото мисля, че това не е попречило на моето производство, а повече като гражданин. Да ви кажа откровено, аз не знам на каква цена ги внасят търговците на едро и после на каква цена ги продават търговците, но мисля, че разликата не е много голяма и българинът би могъл да си позволи да си купи, погледнато икономически, знаме, произведено в България, защото разликата надали е повече от 2-3 лева. Но пък разликата в качеството е огромна.

Вероятно институциите са вашият най-голям клиент, макар да нараства интересът на хората за това да имат национален флаг в дома си. С каква честота се сменят флаговете в държавата пред основните институции?

Трайността на едно знаме е около шест месеца, стига да не е някъде на много агресивни климатични условия. Горе-долу през шест месеца се сменят флаговете на институциите, особено по някакви празници. В последно време стана доста модерно да се поръчват знамена, които се слагат на уличните стълбове и така влизайки или излизайки от град, се създава приповдигнато настроение у посетителите.

Вие предлагате и възпроизвеждате знамена с различен размер и с различно предназначение, но ако може да се каже, макар да е трудно да се обобщи това, колко знамена годишно произвеждате?

Знамената са в хиляди. Ако ви кажа откровено, че никога не ми е оставало време да направя такава равносметка, но ако умножим дванадесет месеца по около 1000 на месеца, значи над 10 000 -15 000 знамена се произвеждат, защото нали разбирате, че едно знаме с размери 200 метра на 200 метра не се равнява като производство на хиляди мънички знаменца.

Сега покрай протестите или в месеците по-рано назад поръчвали ли са ви някакви трибагреници с особено големи размери?

Има един трибагреник с особено голям размер, който се поръчва от няколко години за Варна. В Морската градина има огромен пилон и това е най-голямото знаме, което се прави в цеха. Убедена съм, че в България няма по-голямо, дори си мисля, че на Балканския полуостров няма по-голямо. Но си мисля, че можем да кандидатстваме и за Европа. Ако има и едно такова в Европа като варненското знаме, което е широко 14 метра и е дълго 24 метра.

Много внушително като размери.

Това е огромно знаме, дори не можете да си представите колко е огромно.

Вие произвеждате ли лентички с трибагреника - тези прословути лентички за откриването на обекти?

Да, и прословутите трикольорни лентички в най-различни размери предлагаме.

Подозирам, че хората веднага ще се запитат дали в последния мандат се е увеличило производството на тези лентички? Много се режеха те. Поне така виждахме от репортажите.

Производството надали се е увеличило, защото освен за рязане, тези лентички се ползват и на много други места, като например за нещо много по-достойно за медали за награждаване. Така че аз не бих искала да се фиксирам върху лентичките, които се режеха в държавата. Тази лентичка се използва за много различни неща - тя се слага на гърдите на хората, които насят знамена, на ордени, на медали, така че не бих могла да кажа, че повишеното производство е свързано с рязането на лентички. /Дарик радио //

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!