Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews/DnesPlus.bg/Vsekiden.com

Ройтерс: Лъвове, водени от магарета

протести
Снимка: DnesPlus.bg
 
 

Парламентът остави лицензите на ЕРП-тата

Депутатите няма да разглеждат промени в Изборния кодекс

С 12 гласа "за", 13 - "против" и 45 въздържали се без дискусия парламентът отхвърли предложение на "Атака" за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества и национализацията им.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска парламентът да задължи правителството в едномесечен срок да предприеме действия за отнемане лицензите на компаниите ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", за прекратяване на приватизационните договори и връщане на активите в държавата.

Парламентът не включи в дневния ред за разглеждане и на промени в Изборния кодекс.

Това беше последното искане на протестиращите, обявено от тях на втората кръгла маса в събота. Предложенията им за промени в изборните правила бяха да се снижи от 4% на 3% изборният праг за влизане в парламента, да се върне възможността за пренареждане на листите, облекчаване на процедурата за регистрация за участие във вота - с 500 вместо 5000 подписа, активна регистрация и др.

Исканията на протестиращите не са внесени и от никой депутат. /Vsekiden.com/

Готвят обсада на Парламента

София. Парламентът минава под постоянна обсада. Това каза в предаването "Преди всички" Ангел Славчев, един от организаторите на протестите в София. Той призова хората от останалите градове също да блокират ключови места в тях.

Искаме ремонт на Изборния кодекс, мораториум върху всички разпоредителни действия на правителствата и на всички процедури по приватизационни сделки, обществени поръчки и издаване на концесии до отмяната му от ново Народно събрание и мораториум върху делата на монополите срещу гражданите, припомни Славчев.

Време е в новия парламент да влязат обикновени граждани, които имат морал и достойнство, да се изправят и да защитават правата на нацията, каза той. /StandartNews/

80% от българите искали мажоритарен вот, ГЕРБ ги е страх

80% от хората в България искат мажоритарен вот. Тази демокрацията, която изградихме , е фасадна. Институциите са изпразнени от съдържание. Представителството на хората и интересите им са фалшиви. Зад тази позиция застана пред bTV социологът Мира Радева. Тя категорично се обяви "за" мажоритарния вот и посъветва протестиращите да съберат 500 000 подписа и да ги внесат в следващото правителството с искане за референдум.

Политологът Димитър Димитров обаче заподозря, че при мажоритарен вот гражданите ще бъдат измамени. Освен това можело да се стигне до парадокси като тези в САЩ, при които кандидат с по-малко гласове печели изборите. Димитров подкрепи идеята за регистър на избирателите, но подчерта, че е нужна "желязна" администрация.

Според Михаил Михайлов, който е психиатър по професия, ГЕРБ са се уплашили от възможността хората да могат сами да определят и преподреждат кандидатите им.

"Искра Фидосова на 4 септември дава интервю и казва, че няма нищо по-хубаво от преференциалния вот. Същото го казва и Цветан Цветанов преди 2,5 г.", припомни Михайлов. Псле обаче управляващите загърбиха тази идея. "Страхът надделя", заяви Михайлов.

Президент и кмет са двете институции с най-висока степен на доверие. "Тези институции запазват доверието си и имат най-много мандати. Хората са прави да знаят на кого могат да дръпнат за шлифера. Само депутат, който в лично качество се е преборил за доверието на хората, може да застане срещу корумпирано ръководство или лидер", категорична бе Мира Радева.

"Страшни са не автобусите, които идват, а автобусите, които не идват", добави тя и уточни, че цели избирателни комисии се купуват. /btvnews.bg /DnesPlus.bg/

Лъвове, водени от магарета. Тази фраза изниква в ума ми, когато мисля за българския народ и за някои от политиците, които избира, казва Анди Андерсън, британец, който ръководи компанията "Стара Планина Пропъртис" в дунавския град Русе. В репортаж от България агенция "Ройтерс" представя грозната и тъжна картина у нас.

Населението на България намаля със 7% за десет години до 7,3 милиона души, тъй като гражданите бягат от отровната смесица от корупция, слабо върховенство на закона и лоша инфраструктура. Много държави членки на ЕС, особено Великобритания, се безпокоят, че поток от имигранти ще напусне България и съседна Румъния, когато последните останали ограничения отпаднат в края на тази година.

И двете страни, чиито съдебни системи са под мониторинга на ЕС, ще останат блокирани за Шенгенското безвизово пространство заради корупцията и организираната престъпност, съобщава "Ройтерс".

Няколко последователни правителства не успяха да разкрият стотици поръчкови убийства на видни фигури в София и други градове от края на 90-те години на миналия век. Ежедневието е борба, утежнена от честата корупция по ниските етажи на властта. Дори пациентите в болниците първо трябва да посетят банкомата, тъй като лекари и медицински сестри искат допълнително заплащане над ниските си заплати. Всичко това помогна за разгарянето на демонстрациите, които продължават близо един месец. Трима протестиращи дори се самозапалиха като протест срещу високите цени на тока и ниския стандарт на живот. Двама от тях починаха.

В отговор България намали цената на тока средно със 7% от 1 януари и отне лиценза на чешката компания ЧЕЗ, заявявайки, че енергоразпределителните дружества са виновни за високите сметки. Компаниите твърдят, че не са направили нищо нередно. "Смятам, че има някакъв заговор със сметките за ток", заяви премиерът в оставка Борисов. Рискувайки дипломатически конфликт с чешкото правителство, което е мажоритарен собственик на ЧЕЗ, и с останалите държави членки на ЕС, България разтревожи инвеститорите и очерта тенденция сред новите държави членки като Унгария и Румъния да подлагат на изпитание правилата на съюза.

Междувременно българите не очакват големи промени. "Живеем във време, когато корупцията диктува действията на политиците", казва 24-годишният студент Григор Радков, докато се разхожда в центъра на София, където лъскави магазини и изпълнени с пешеходци улици са бледо копие на именията в околностите.

В занемарена област в покрайнините на българската столица някои жители рискуват да изгубят живота си и да си навлекат гнева на съседите си, за да крадат електричество.

Крадците, които едва свързват двата края в най-бедната държава членка на ЕС, заобикалят електромера или крадат ток от чужд електромер. "Те прибягват до хитрости - слагат клечки за зъби в ключа за лампата, така че електричеството във входа да се задейства и да се закачат за него", казва Лора Тодорова, домоуправител на жилищен блок от времето на комунизма в Модерно предградие, квартал, който не отговаря на името си.

Никой не прави нищо по въпроса - нито полицията, нито електрическите компании, но малко неща работят така, както би трябвало, казва тя.

В Модерно предградие, където малки къщи са разпръснати сред порутени жилищни блокове и буренясали пустеещи земи, домоуправителката Тодорова е щастлива от приближаването на пролетта, когато сметките за ток трябва да намалеят и две-три семейства, които крадат ток, ще имат по-малка нужда. Други жители имат необичайно високи сметки, а инспектори от ЧЕЗ, дистрибутор в региона, потвърдили, че е имало кражби, казва Тодорова.

Хората не се срамуват да крадат от съседите си и жителите са принудени да търпят купон с шумна музика и светлина в апартамент, в който токът е спрян заради неплатени сметки. Някои палят огньове на открито, за да се топлят, защото не могат да платят тока си за отопление и въпреки това получават сметка от 150 лева (100 евро), над половината от нормалната пенсия.

Компаниите твърдят, че губят около 15% от доставяния ток при разпределението спрямо под 10% в други бивши комунистически страни и някои аналитици казват, че общата цифра може да е 25%. Кражбите съставляват значителен дял от разликата, казва Георги Касчиев от Виенския университет за природни ресурси и приложни науки. Няма официални данни за общата стойност на кражбите, защото много от тях са неразкрити или загубите се понасят не от компаниите, а от невинни клиенти.

Кражбите от мрежата на ЧЕЗ са нараснали с 28% през първата половина на 2012 г. и компанията заяви, че работи с властите за разрешаването на проблема, който понижава качеството и сигурността на доставките и създава опасност. "Всяка сутрин проверявам електромера, за да видя дали има странни жици, свързани на място, където не би трябвало да ги има. Правя същото, когато се върна вкъщи. Но те крадат през нощта, не мога да съм на пост 24 часа", казва Тодорова.

"Нашите сънародници показаха ясно, че искат прости неща - те искат почтени политици, те не искат да бъдат ограбвани, те не искат да бъдат лъгани и те искат да живеят добър живот", заяви президентът Росен Плевнелиев миналата седмица. С очертаващия се след изборите парламент, в който нито една партия няма да има абсолютно мнозинство, и изникващите въпроси за икономическата стабилност тези стремежи вероятно няма да бъдат изпълнени скоро, посочва Ройтерс.

Премиерът в оставка Бойко Борисов отдалечи потенциалните си коалиционни партньори, а основният му опонент, лидерът на социалистите Сергей Станишев, чиято партия е с изравнен резултат с тази на Борисов, казва, че няма да бъде премиер, ако партията му спечели. Някои смятат, че може да изникне нова политическа сила, вдъхновена от резкия възход на "Движение пет звезди" на комика Бепе Грило на парламентарните избори в Италия миналия месец.

Шест години след присъединяването към ЕС управлението в България остава дълбоко нефункционално и затънало в корупция, въпреки усилията на Брюксел да накара София да изчисти действията си, отбелязва Ройтерс. България е втората най-корумпирана държава членка на ЕС, сочат данните на неправителствената организация Трансперънси Интернешънъл, предаде БГНЕС. /StandartNews/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!