Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Tang Минг,

В Китай вече публично денонсират комунистическата партия

В Китай вече публично денонсират комунистическата партия
Снимка: Courtesy of the subject

Протестиращи в два китайски града открито призоваха за слагане край на комунистическото управление, с ескалиращи искания за реформа в Китай и нова, очевидна липса на страх от последствията...



Жителят на Янан, Лиу Хуей, стоя на оживен булевард в Гуанджоу на 13 и 14 февруари с плакати в ръце, гласящи, "Край на диктатурата" и "Отхвърляне робията на партията". Спътникът му го снима с първия банер и постави снимките в интернет. 

В първия ден на своите протести Лиу бе отведен от местни служители по сигурността, но по-късно бе освободен, съобщи анонимен защитник на човешките права пред Epoch Times. На втория ден той бе задържан отново и сега местонахождението му е неизвестно, като мобилният му телефон е изключен.

Преди това, Лиу е държал анти-комунистически банери пред сградите на "Двете срещи" на Китайската комунистическа партия (ККП) в Гуанджоу на 22 януари. Банерите са гласели, "Долу комунистическата диктатура" и "Комунистическата партия са комунистически бандити".

Този вид протести е необичаен, поради директния начина, по който призовава за край на еднопартийното управление в Китай. Вече повече от десетилетие протестните действия там се изразяват в опит да се помогне на ККП да спазва по-стриктно собствените си закони, тъй като директното критикуване на режима се третира като контрареволюционна престъпност (известна още като "подривна дейност срещу държавната власт") и се наказва сурово.

Ставащата напоследък промяна показва, че общественото мнение започва да се обръща срещу комунистическата партия.

В Шанхай вносителите на петиции се събират пред сградата на градската управа всяка сряда, но на сега на 20 февруари атмосферата беше по-различна.

Една жалбоподавателка протестира като се покачи на дърво и започна да скандира лозунга, "Долу комунистическата партия!", което бе последвано от останалите жалбоподаватели.

Десетки полицаи пристигнаха с автобуси, наобиколиха дървото и направиха кордон в района. Въпреки това, жената продължи да скандира своя лозунг, хвърляйки обвинения за корупция към комунистическата съдебна система.

В крайна сметка тя бе принудена да слезе и бе отведена в полицейската кола.След нея тълпата продължи да скандира лозунги.

Жалбоподавателка от Шанхай, г-жа Джанг, даде интервю за Epoch Times относно инцидента. Тя каза: "Все повече и повече хора губят доверие в ККП, въпреки смяната на правителството на 18-тия Национален конгрес. Партията няма намерение за изплати дълга си към китайския народ, независимо от пролетите кръв и сълзи, и продължава да държи властта, прилагайки всевъзможни измамни методи".

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!