Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Ковачки затваря 4 мини, работниците са на улицата

Христо Ковачки
Снимка: Vsekiden.com

30 000 остават без хляб

Енергийният олигарх Христо Ковачки затваря 4 свои рудника - "Чукурово", "Бели брег", "Бобов дол" и "Перник". Около 10 000 миньори остават на улицата. Заедно със семействата им поне 30 000 българи ще останат без препитание. Затова разгневените рудничари готвят истински апокалипсис, ако държавата не се намеси, за да реши проблемите им с липсата на работа. Това съобщи само пред "Всеки ден" председателят на Регионалния миньорски синдикат към КТ "Подкрепа" в Бобов дол Чавдар Иванов.

"Две от мините, собственост на Христо Ковачки - „Чукурово" и „Бели брег", вече преустановиха работа. Миньорите от месец са в неплатен отпуск", обясни синдикалистът. Това пък води до реална опасност хората да остана без заплати. "Засега получават парите си, макар и със закъснение от 4-5 дни. Но очакванията са другия месец да няма и лев прогнозира Иванов.

Въгледобивните рудници затварят поради факта, че няма пазар за продукцията им. В случая обаче вината не е на държавата, а на енергийния олигарх Христо Ковачки. Наш източник от Бобов дол пък алармира, че откритият рудник на мина "Бобов дол" в града също ще бъде затворен. Това е признал пред местния парламент на заседание в сряда самият председател на Общинския съвет в миньорския град Огнян Зарев. Освен общинар №1, от септември 2012 г. Зарев е и изпълнителен директор на най-големия енергиен консорциум в България, собственост на Христо Ковачки. И, естествено, е много навътре в далаверите на боса си. "Казано от неговата уста, съобщението предизвика силна тревога в Бобов дол, хората са уплашени дали утре ще имат пари за най-неотложните си плащания", ясен бе нашият информатор.

Четвъртият рудник на енергийния бос, който е на прага на затваряне, е мина "Перник". "В момента работи на минимум - подават се въглища само към "Топлофикация" - Перник, отново собственост на Ковачки", обясни пред "Всеки ден" Чавдар Иванов. На всичкото отгоре мината в Симитли също планира да тръшне врати. "Тя не е от консорциума на олигарха, но с нея затворените обекти в региона стават пет. Истински апокалипсис за Югозапада, хората си броят стотинките.

Ще стане страшно, ако нещо не се предприеме", отсече синдикалният лидер. По думите му съществува голяма вероятност дори ТЕЦ "Бобов дол" да спре работа. В момента от трите блока на централата работи само един. Причината - токът от ТЕЦ-а няма пазар заради ниското потребление. Според Иванов ограничаване на производството на ТЕЦ „Бобов дол" означава загуба на хиляди работни места, обричане на глад и мизерия на целия регион и на нагнетяване на много силно социално напрежение. "Пълен блокаж за Югозапада. Хората не ги интересува кой е виновният, искат да имат работа, защото пращат децата си на училище без пари за баничка в джоба. Не е нормално да работиш на 400 метра под земята и да гладуваш", категоричен бе шефът на миньорския синдикат.

И огнен ад заплашва Бобов дол

Истински огнен апокалипсис заплашва да погълне Бобов дол. Съществува реална опасност 270 хиляди тона въглища да пламнат и предизвикат невиждан огнен ад.  "Складовете на ТЕЦ-а на Христо Ковачки са препълнени на 100% и всеки момент могат да пламнат, а в тях има около 270 000 тона. Трагедията ще е неописуема". Това заяви пред "Всеки ден" шефът на миньорския синдикат към в града Чавдар Иванов.

"За незапознатите да обясня - складовете трябва периодично да се изпразват. В противен случай съществува инкубационен период, след който въглищата започват да се самозапалват". Към момента обаче продукцията залежава заради намаления обем работа на ТЕЦ "Бобов дол". "Молим се, докато се реши проблемът, да не се стигне до най-лошото", призна Иванов.

Плевнелиев щял да помага

Държавният глава се зае с проблемите на миньорите. Браншовият синдикат в сряда е изпратил протестно писмо до председателя на парламента Цецка Цачева, министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев и президента Росен Плевнелиев. В него те настояват за помощ при решаването на проблемите им. В декларацията си миньорите искат държавно рамо, за да се нормализира работата на ТЕЦ "Бобов дол". Декларацията е приета на разширено заседание на регионалния съвет на КТ "Подкрепа" в мините и в присъствието на председателя на миньорската федерация Владимир Топалов, съобщи лидерът на "Подкрепа" в Дупница Любка Георгиева.

Шефът на браншовиците в Бобов дол Чавдар Иванов обясни пред "Всеки ден", че лично е подписал протестното писмо. "Има светлина в тунела. От президентската администрация вече отговориха. Днес (четвъртък, 28 февруари) ми звъннаха от канцеларията на Росен Плевнелиев, за да поискат адрес за обратна връзка", съобщи още синдикалистът.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!