Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС

Роботи убийци въстават срещу човечеството (Видео)

KURATAS военен робот
KURATAS военен робот - Височина: около 4000 мм / Ширина: около 3000 мм / дължина: около 4000 мм / Тегло: около 4500 кг. Система за контрол: AE V-Sido = Цена $ 1.3 млн. оръжията отделно (Скриншот)

/КРОСС/ Експерти настояват за правни норми за регулация на машините. Наближава въстание на машините и човечеството трябва да помисли как да се противопостави на роботите убийци, предупреждава нова глобална кампания.

За неизбежната заплаха бият камбаната няколко Нобелови лауреати за мир, учени и британски неправителствени организации. Загрижените учени твърдят, че апокалиптичната действителност ще ни сполети след по-малко от десет години, когато хората ще са разработили действащи бойни роботи.

Автономните бойни машини са следващият етап от развитието на военната наука, която отдавна ползва на терен безпилотни апарати и автоматизирани системи за водене на бой. Една от най-големите опасности се крие във функцията „автопилот”, с която са оборудвани машините. Самостоятелното управление става опасно, когато се даде в ръцете на робота, тъй като той припознава мишените си за унищожение чрез метода на топлинно излъчване.

„Страшното е, че той не може да определи кой се крие зад топлинното излъчване. Това може да бъде войник, въстаник, но и мирен жител”, обяснява професорът по роботика и изкуствен разум Ноел Шарки от Шефилдския университет.

По думите му бойните машини се разработват в напълно нерегулирана среда, като за момента никой не се замисля нито за ефекта им върху международното право, нито за моралните последици. Военни и учени продължават да повишават точността на бойните автоматизирани системи.

Според защитниците на индустрията роботите убийци ще могат да съкратят количеството войници на бойното поле и по този начин ще намалят броя на жертвите. От кампанията "Спрете роботите убийци!", която започва официално през април, припомнят, че изследователският център на Пентагона сега работи върху безпилотния самолет X47B.

Той има свръхзвукова повратливост и маневреност, каквато жив човек не би издържал. Машината ще може да води автономно бой във всяка точка на света. В Америка в момента обучават повече пилоти за дрони, отколкото истински самолетни пилоти. Търсят се младежи, които са много добри в компютърните игри. Идеята е да има цели орди от роботи и само един човек, който да ги наглежда. Освен в Пентагона по подобни технологии работят американските военнопромишлени гиганти, британската отбранителна промишленост, Китай, Русия и Израел.

Освен това е необходимо да бъдат разработени международни правни норми и закони, регулиращи оборота на бойни машини в света, за да бъде предотвратено безконтролното им производство. Основите на сегашните закони за войната се опират на човешката преценка и човешкия морал. "Ако един робот наруши правилата, кой е отговорен? Със сигурност не роботът", подчертават експертите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!