Следвайте "Буднаера" в Телеграм

GreenTech.bg

Сложната химия в ежедневието ни е сред здравните заплахи

 
Сложната химия в ежедневието ни е сред здравните заплахи
Снимка: GreenTech.bg

Синтетичните химикали в продуктите за всекидневна употреба могат да бъдат отчасти причина за глобалния ръст на здравни проблеми като вродени малформации, хормонални нарушения, рак и психични заболявания. Това гласи ново проучване на изследователския екип на ООН. Сложната химия от продуктите в ежедневието ни може да е свързана със спада на броя на сперматозоидите в човешката сперма и със женския стерилитет, с увеличаването на случаите на рак в детска възраст и с изчезването на някои животински видове.

„Ясно е, че някои от тези химически замърсители могат да повлияят на ендокрината (хормоналната) система и …. могат да повлияят процесите на развитие при хората и някои животински видове от дивата природа“, посочва докладът.

Международна група академични експерти, работещи под егидата на Програмата на ООН за околната среда и Световнта здравна организация, издаде своите констатации в доклад, актуализиращ проучване от 2002 г. за потенциалните опасности от синтетичните химикали.

„Глобалната заплаха трябва да бъде решена“, казват учените, и предупреждават, че хора и животни по цялата планета вероятно са изложени на стотици от тези съединения, често пъти слабо изучени и малко разбрани.

Синтетичните химикали, обхванати в изследването, включват фталатите – вещества, които отдавна се използват за изработката на пластмаси, за да са меки и гъвкави. Продуктите, произведени от тях, включват играчки, детски кукли, парфюми и фармацевтични продукти, както и козметични продукти като дезодоранти, които се абсорбират в тялото.

Друг химикал е Бисфенол А или „BPA“, който се използва за втвърдяване на пластмасите и може да се открие в кутиите за храна и напитки, включително бебешки шишета и хранителни консерви.

Няколко страни, включително Съединените щати, Канада и някои членове на Европейския съюз вече са забранили използването на някои от тези химикали в някои продукти, особено такива, предназначени за деца. Но въпреки това „стотици хиляди“ други химикали са в употреба по целия свят и само малка част са добре оценени пт гледна точка на техния потенциал да предизвикат заболявания у хора и животни.

Екипът учени посочва като основен проблем това, че производителите на потребителски стоки не идентифицират повечето от наличните химически компоненти. Така се оказва, че изследователите виждат предимно „върха на айсберга“. Рисковете от използването на дадени химикали бива значително подценявано, наред с употребата на цели комбинации от вещества – което може да се окаже още по-опасно.

Използвайки проучвания за ефекта на химикалите върху хора и животни, екипът посочва възможна връзка между синтетичните химикали и заболявания като:

Децата, изложени на въздействието на такива вещества докато са в утробата или по време на пубертета, са особено уязвими по отношение на развитието на подобни заболявания в по-късен етап от живота си. Те са с повишен риск и от поведенчески проблеми и проблеми с възможностите за възприемане и учене като например дислексия. В много страни подобни нарушения засягат 5-10% от новородените. Детската левкемия и ракът на мозъка също са във възход, според доклада. „Всички тези сложни, незаразни заболявания имат генетичен и екологичен компонент“, казва анализът.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!