Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Vsekiden.com

Какво искат провокаторите?

Сцени от протеста
Снимка: Владимир Ангелов/Vsekiden.com

Искат линч за Слави

/Vsekiden/ Що за нахалство е точно той да яха протеста, бесни са зрителите

Слави Трифонов и екипът му са заплашени с линч заради шоуто си в понеделник вечер. Дългия побърза да яхне протеста и да надъха максимално хората с изпълнения на песните "Боят настана" и "Къде си, вярна ти любов народна". През 1997 година точно тези парчета на "Каналето" помогнаха за свалянето на Виденовото правителство, но този път опитите на Слави не само се оказаха ялови, но и се обърнаха срещу него.

Водачите на протестите го заплашиха с линч, ако продължава да ползва недоволството им за собствените си политически цели, а в интернет потребителите се надпреварваха да го плюят.

Опитите на Слави да се изкара флагман на народното недоволство с пишман патриотизъм, обаче не срещат всеобщото одобрение, както навярно би било навремето.

Бивш сценарист на Дългия пък заяви, че шоуто на Трифонов прилича на "Титаник" и съвсем скоро ще потъне. Сценаристът Сашо Йорданов е напуснал предаването, след като видял накъде отиват работите. "И Слави си има своите качества и си е изиграл ролята в историята, сега е яхнал една вълна и си мисли, че е 1997 година, може и ситуацията да е такава, но той не е същият. Той е един озлобен и огорчен човек, който само хейтва", убеден е бившият служител на Слави.

Човек на Трактора арестуван за погромите в София

/Vsekiden/ Човек на Алексей Петров - Трактора е сред арестуваните за погромите в София по време на протеста снощи. Името му е Ивайло Велинов - служител на Петров.

Провокациите на снощния протест в София не са били хаотични, някой ги е организирал. В това е категоричен шефът на СДВР главен комисар Валери Йорданов. []

Наркобосът Таки финансира кървавия бунт?

/Vsekiden.com/ Любо Младежа пуснат от затвора, за да праща провокатори на енергийните протести

Агресивни хулигани от агитката на „Левски" и по-специално членове на групировките „София Запад" и „Саут Дивижън" използват енергийните протести, за да вандалстват, рушат и умишлено да провокират полицията към радикални действия. Това сензационно разкриха източници на в. „Всеки ден" от футболните агитки. Според мълвата, която масово се носи сред запалянковците, биячите не изпълняват команди на нито една политическа партия, а служат на наркобоса Христофорос Аманатидис - Таки, който уж бе заловен от Интерпол в Дубай, но след това се измъкна и не бе екстрадиран.

Хората в София, които координират хулиганите да хвърлят камъни и да рушат държавно имущество, са Любомир Костадинов - Любо Младежа и Антон Калчев - Тони Застраховката, тартори на групировката „София Запад". В „Люлин" дори се говори, че Любомир Костадинов - Младежа, братовчед на Любо Чука, който е с осъдителна присъда за продажба на дрога, но бе пуснат от затвора преди 2 месеца, бил освободен именно, за да създаде структури за масови безредици.

„Мелето между агитките на „Левски" и ЦСКА пред стадион „Васил Левски" преди около месец, когато посред бял ден в центъра на София се биха повече от 300 хулигани, беше генерална тренировка за събитията от последните дни. Тогава хулиганите изпробваха възможностите на полицията и жандармерията и способността си да направят масов бой и бързо да избягат от органите на реда", твърди пред „Всеки ден" футболен хулиган от агитката на ЦСКА. Той признава, че в неделя около стотина агресивни ултраси от „червената" агитка ще излязат на протеста. Било им обещано по 70 лева на човек.

„Любо Младежа плаща по 200 лева на своите хора и им дава да пият без пари в кафенето на булевард „Тодор Александров", срещу банка „Д-Комерс". В неделя е организирал 400 човека, половината са от Враца и от Варна. Хулигани от пловдивската групировка „Лаута Хулс"също ще дойдат", казва източникът ни. От МВР изглежда знаят за участието на хулигани от агитките в протестите, тъй като вчера са арестувани над 30 човека от „Люлин", подчинени на наркобоса Кирчо Руския и на Любо Младежа.

Щурмоваците дойдоха!

/Vsekiden.com/ Дребни ултраси копират почерка на бесните мутри от 1997 г.

Бунтът срещу солените сметки за ток се окървави в 9-ия ден на всенародните протести. Щурмоваците дойдоха. Атакуваха парламента вече със свистящи камъни и павета, а не с кротки банани и домати, както в предишните дни.

Стъкла издрънчаха и се посипаха около законодателния дом. Но не беше достатъчно - стигна се и до кръв, както всеки път, когато в мирните протести влязат провокатори. Този път срещу жълти стотинки. Ситуацията се повтори и днес, като ситуацията ескалира и Орлов мост бе окървавен.

Според наблюденията на мирно протестиращи обаче под цвета на метала на стотинките ясно прозирала червена боя. Също като на 10 януари 1997 г., когато отиващото си от власт правителство на БСП, начело с Жан Виденов, плати на опитни в занаята щурмоваци да нападнат и подпалят парламента, само и само протестът да се превърне в неконтролируема тълпа.

А червеният кабинет, докарал хиперинфлацията, да остане на власт или да го смени друго, спешно сформирано на „Позитано" 20. Това сравнение неминуемо изскочи от редиците на протеста в понеделник вечер, докато излезлите да заявят исканията си бяха принудени не само да гледат, но и да отнесат и те камъни от щурма на развилнели се дружинки.

След доматите и паветата се стигна и до бой между полицията и вклинили се в протеста обучени провокатори. В мелето пострадаха и от палки, дори и от белезници, отново мирни граждани. Последва разбиване на магазини, офиси, коли - частни и патрулки, отнесе го даже и тролей.

Вчера над 15 столичани се оплакаха, че са станали жертви на палките. Вбесен мъж пък стреля от третия етаж срещу множеството, за да не му разбият автомобила на парчета. И двама полицаи пострадаха. Пердах отнесоха напълно мирни хора. Освен в София, улични схватки имаше и във Варна, Пловдив и още няколко града.

Тази вечер десетки хора бяха ранени и бяха откарани с линейки. Десет от пострадалите по време на сблъсъците на Орлов мост постъпиха за преглед в "Пирогов".

Почеркът е познат, установиха протестиращите и се опитваха да се отдръпнат от вандалстващите, за да ги откроят пред органите на реда. Врели и кипели в шествия и демонстрации в годините на прехода обаче веднага откриха разликите.

Сега провокиращите полицията, трошащите наред са мека, но подобна форма на озверелите щурмоваци, които вилняха на 10 януари около и в парламента, сравняват те. Онези били чистокръвни мутри, пратени от господарите си в бандитските групировки да им осигурят политическа подкрепа и лоби за престъпния бизнес. Тези днес пък били обикновени ултраси, части от футболни агитки, нахъсани евтино, а някои дори участвали в погромите и само за забавление.[]

Михаил Константинов: Провокатори искат да окървавят протестите

/Vsekiden.com/ През последната седмица десетки хиляди от различни български градове излязоха на протест срещу високите цени на тока и парното. Те изразиха недоволството си пред сградите на ЕРП-тата в страната. Най-масови бяха протестите в неделя. Ден по-късно пък вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков подаде оставка. Опозицията поиска предсрочни избори. Как ще се развие политическата ситуация оттук нататък и може ли уличните протести да излязат извън контрол - с тези въпроси „Всеки ден" се обърна към проф. Михаил Константинов - анализатор, математик, най-добрият специалист по организиране на избори и дългогодишен член на ЦИК.

Проф. Константинов, логична ли бе според вас оставката на Симеон Дянков и последвалата бърза рокада в правителството?

Дянков бе един добър, но силно необичан министър. По принцип финансовите министри никой не ги обича. Неговата оставка трябва да успокои частично нещата. Но поуките, които трябва да си извлечем от ситуацията, са, че не може само с макроикономика да се развива държавата. Ние пожертвахме на олтара на макроикономиката нещо много важно: микроикономиката, в която хората всъщност живеят. Какво от това, че България е стабилна във финансов и фискален план, какво от това, че дългът ни е много малък - 15 пъти по-малък от гръцкия на глава от населението, ако хората мизерстват?! Какво от това, че магазините са пълни със стоки, щом много хора не могат да си ги купят?!

Според мен е крайно време да се разхлаби макроикономическата рамка, която в България е най-строгата в целия Европейски съюз. По макроикономически показатели ние сме на първо или второ място в Европа. Би трябвало новият министър на финансите - г-н Томислав Дончев, да обърне внимание на микроикономиката. Нека се емитират нови дългове, няма нищо страшно в това. Какво страшно има да вдигнем дълга още? Напротив. Нашият дълг е относително 6-7 пъти по-нисък от германския. Германците да не са идиоти? Те могат да подържат висок външен дълг към другите държави, а ние ще го свием на нула и от стягане на колана ще вземем да умрем. Но българското население не ще да мре и хората се вдигнаха. Чисто инстинктивно усетиха, че повече така не може да се живее и показаха на управляващите, че нещо трябва да се направи. Хората искат да се спрат обедняването и безработицата, искат достойна работа. Натам трябва да бъдат насочени усилията на управляващите. На сегашните и на следващите.

Какво следва оттук нататък?

Трагедията в момента е, че не е ясно какво точно трябва да се направи и в какъв ред. Веднага наскачаха маргинални и не толкова маргинални политици и поискаха моментално да има избори. Но какво става, ако отидем към предсрочен вот?! Токът ли поевтинява, външният дълг на България ли ще бъде обслужван по-добре? Напротив - едни предсрочни избори са ясен сигнал за всички наоколо, че държавата е силно разклатена и отива към рухване. Ние ще си изядем сами доверието, което с толкова пот и сълзи извоювахме пред света. Остават малко повече от 4 месеца до редовните избори и нека партиите бъдат така добри да се подготвят именно за нормални избори. То вече и технологично няма време за предсрочни избори. Какво искат някои хора? Да няма парламент и да ни управлява служебно правителство? То ли ще спасява икономиката? Това искане е глупаво, безотговорно и граничи с предателство на националния интерес.

А каква най-голяма опасност крият уличните протести?

Най-голямата опасност е това възмущение на хората и протестът да бъдат яхнати от някакъв маргинал, който, разбира се, няма да може като фюрера в Германия да получи мнозинство. Но една популистка формация може да има масивно присъствие в парламента и без нея да стане невъзможно следващото управление. Това е много опасно, защото рискуваме да бъдем изолирани от Европейския съюз. Има едни хора, които са си заплюли националистическата ниша. Национализмът сам по себе си не е лошо нещо, ако защитава националната идея. Национализмът става лошо нещо, когато няма нищо друго и се апелира само към елементарните чувства на хората и когато политиците, които след това яхват властта, не знаят какво да я правят. Освен да насаждат омраза. Националистическата ниша в момента се атакува от няколко партии. Бих им пожелал успех, стига да защитават националната кауза на България. Няма лошо в това. Лошото е, че всеки се надява сега да намаже и да вкара повече депутати в парламента, а пък после да му мисли. Но цялото българско общество трябва да прояви разум, за да не си разрушим къщичката.

До преди ден протестиращите и в София, и във Варна, и в другите градове като цяло се държаха разумно. Това е един модел на поведение, който показва, че българинът е израснал. Гневът на хората е много голям, но те не тръгват безсмислено да трошат нещо само ей така - дайте да го счупим и да видим какво ще стане. Но се намират провокатори, които замерят с камъни и трошат безразборно. Всеки, който си е счупил къщичката, се е пратил на дъното и днес рискуваме да се върнем там, където бяхме през 1997 г. и където ни изпрати престъпното управление на БСП. Така че нека си спомним какво беше тогава. Сега все пак България е член на ЕС и НАТО, а това са организации, които няма да ни оставят така лесно да се самоубием от глупост. Убеден съм, че хората чувстват това. Те просто искат да покажат, че така повече не може да се живее - не може сметката за ток и парно да е по-голяма от пенсията или от заплатата. В този смисъл не сме като през 1996-97 г., когато заплатата беше 5 долара и много хора гладуваха. Сега заплатата не е 5 долара, но доста хора тънат в мизерия.

Политиците трябва да излязат от своите стъклени кули и да погледнат света от заскрежения прозорец на апартамента с изрязания радиатор, за който отгоре на всичко трябва да се плащат огромни суми, макар че не работи. Вие чухте и какви безумни заплати получават шефовете на електроразпределителните дружества. Няма нищо лошо, ако един частник дава високи заплати на служителите си. Но само ако това се случва на пазар със свободна конкуренция. Тук обаче ЕРП-то ни е наложено и ние нямаме избор. Единствено то ни носи тока до къщата. И си пише някакви безумни разходи, в които включва безсрамните заплати на шефовете си. Монополите в България не са нормален капиталистически субект. Това просто е един държавен монопол, заместен с частен, който е даже по-лош. Затова хората искат справедливост. И когато институциите не взимат мерки, хората излизат. Я си представете, че по време на протестите падне някоя жертва или пък някой провокатор вземе, че убие полицай. Точно от това трябва да се пазим и много да внимаваме. Полицията трябва да бъде поздравена за своето коректно отношение досега, а самите протестиращи не трябва да допускат провокатори. Защото, ако народният гняв излезе извън контрол, и Бог няма да опази България.

А каква е най-голямата опасност за политическата система?

Ако непрекъснато правим избори, ще се загуби едно много ценно свойство на българската политика - тази устойчивост, която имаме от 1997 г. досега. Жалко ще е, ако всяка година почнем като в Италия и Гърция да правим избори. Но дето се казва - каквото сами си направим, друг не може да ни го направи.

А как си обяснявате, че партиите, които имат най-голяма вина за високите цени на тока, чрез т.нар. добавки „Костов,", „Сакскобургготски" и „Станишев", най-яростно атакуват правителството, че носи отговорност за тези космически цени на електроенергията и парното?

Това е политическа наглост. Очевидно тези партии разчитат на късата памет на хората. Но и от ГЕРБ имат вина. Не за тези безумни договори, защото не те са ги сключвали, но имат вина, че не ги ревизираха, а оставиха нещата да се развият до абсурд. Така че тук невинни няма, но най-виновни са тези, които са сключили договорите.

Тогава много бързо държавата трябва да осветли тези търговски договори.

В това няма никакво съмнение. Публичност на договорите - това е една от мерките. И да се обясни кой е поемал разходите на дружествата, за да може хората да са наясно. Да видим кой от ДКЕВР е подписвал разходите на ЕРП-тата. Аз съм имал частна фирма и знам, че ако напиша разход, който не е реален, няма да ми го признаят. И правилно няма. А тук се признава! Заплата 120 000 лева месечно - призната за разход. Джипове за над 100 000 лева - и те признати. Да се каже кой е признавал тези разходи - Иван, Драган, Ангел и т.н. А не някой си там, анонимен. Трябва да знаем тези имена. Народът трябва да знае не само своите герои, но и своите злодеи. Това е първата стъпка към справедливостта, без която няма държава.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!