Следвайте "Буднаера" в Телеграм

StandartNews/Vsekiden/КРОСС/DarikFinance/DartsNews/DnesPlus

Оставката на Борисов не спира протестите

Оставката на Борисов не спря протестите

София /КРОСС/ С оставката на правителството Бойко Борисов легализира монополите, докато бъде избран нов кабинет. Това коментира пред Дарик един от организаторите на протестите в София Янко Андреев.
По думите му, по този начин премиерът бяга от отговорност. Андреев беше категоричен, че оставката на правителството няма да намали напрежението сред протестиращите и протестите ще продължат.

Граждани от протеста гонят Иван Петров от инициативния комитет

/DnesPlus/ Соченият за лидер на варненските протести срещу високата цена на тока Иван Петров да напусне инициативния комитет. За това настояват граждани, които участват в народното недоволство от самото му начало. Според тях Петров не може да представлява и не представлява протестиращите. Същото се отнася и за други членове на комитета, които се оказа, че са партийно обвързани. [...]

Искат оставката и на кмета на Варна

/Vsekiden/ Варненци искат оставките на кмета на града Кирил Йорданов и на областния управител Коста Базитов. Официално искане за оттеглянето на двамата вече е депозирано в общината. В документа се настоява още да се направи пълна финансова ревизия на общината и общинските фирми, както и на обществените поръчки и договорите и работата им през мандатите на Йорданов и Базитов.

Във Варна довечера има протест, насрочен за 18,00 часа пред общината. Кирил Йорданов коментира, че искането на оставка е сериозно предвид създалата се ситуация. Но не обясни дали ще напусне поста си. Той призова общинските съветници да приемат бюджета на Варна.

Сблъсъци и кръв по улиците на София [Видео]

София /КРОСС/ Снощи протестите в столицата ескалираха и се стигна до сблъсъци с полицията. Ранени са няколко души, сред които и репортерът на програма "Хоризонт" на БНР Андрей Борисов.

Арестувани са 25 души. Директорът на Столичната полиция старши комисар Валери Йорданов обясни причините за задържането им: "В резултат на изтласкването, което предприеха органите на реда след нападението на кордона, в районните полицейски управления има настанени задържани лица, като две са непълнолетни. Една не малка част от лицата са криминално проявени. В момента се оформят документите за задържане на лицата, а на непълнолетните са извикани родителите, за да могат да им ги предадат и дано успеят да им въздействат по някакъв начин".

/Vsekiden/ Повечето задържани са засичани на спортни мероприятие и са доста агресивни. Те са били част от група от 150-200 човека, които след разпръскване на тъплата вървели по улицата и рушели всичко по пътя си.

Драконовските мерки за сигурност по време на поклонението пред Паметника на Васил Левски снощи са били заради сигнали от Фейсбук и интернет, че има агресивни призиви, обясни още шефът на столичните полицаи. Той отхвърли твърденията на ранения в главата снощи на Орлов мост Милан Генадиев, че полицаите и провокаторите са били в заговор. „Това е недопустимо и странно твърдение. Вие видяхте колко толерантни бяха полицаите в началото, но след проявената агресия, трябваше да се намесят", коментира Йорданов.

/КРОСС/ В резултат от сблъсъците пострадаха 14 души, които бяха откарани за първа помощ в "Пирогов". Помощ бе необходима и на нашия колега Андрей Борисов, изпълнявал служебните си задължения по време на митингите.

Той е съборен на земята и бит от полицаи по време на протестите на Орлов мост. Според официалната информация от "Пирогов" това е броят на пострадалите, потърсили лекарска помощ и преминали през неврохирургията на "Пирогов".

В страната протестите преминаха по-спокойни и цивилизовано, с изключение на Варна, където бяха счупени витрини. Днес протестите ще продължат.

Варна със свалени гащи пред Енерго Про

/КРОСС/ Протестите във Варна се пренесоха пред сградата на ЕРП-то Енерго Про. Младежите се съблякоха по долни гащи. Сградата беше обсипана с дъжд от камъни и развалени плодове. За момента няма сблъсъци с полицията. И рапъра Мишо Шамара се появи за да подкрепи протестиращите.

Масови погроми в София

Камъни полетяха към витрини и автомобили

/Vsekiden/ В масови погроми се изродиха протестите в София. След като блокираха района на НДК, а полицията ги разпръсна на няколко по-малки групи, част от протестиращите се отправиха към Руски паметник и започнаха да хвърлят камъни по сградите и да обръщат кофи за боклук.

Група хора излязоха на бул. "Витоша" и започнаха да хвърлят камъни и други тежки предмети по витрините на магазините и по паркираните коли.

Част от протестиращите тръгнаха по бул. "Скобелев", като обръщаха кофите за боклук по пътя си. Групата бе обградена от полиция и жандармерия, но вандалите продължиха да хвърлят камъни и предмети по тях.

Арести бяха извършени в района на бул. "Скобелев" , Руски паметник и площад "Македония". След като успяха да разпръснат хулиганите, униформените прибраха кофите за боклук по тротоарите, за да освободят трафика.

"Провокациите и тази вечер за пореден път бяха от страна на група лица, които бяха дошли изключително и само за това да предизвикват скандали, да провокират полицаите, да хвърлят предмети и да нападат органите на реда, чиято задача е да опазват обществения ред", коментира старши комисар Валери Йорданов, шеф на СДВР.

Мелето се пренесе при НДК

/КРОСС/ Поредния ден на протестите в София завърши с безредици и сбълсъци с полицията.

След "Орлов мост" мелето се пренесе при НДК. Група вандали вървяха пред шествието на мирно протестиращите обръщаха кофи и чупеха. Интересно беше, че част от мирно протестиращите връщаха обратно кофите по местата им и се опитваха да събират боклука.

Лумпените започнха да хвърлят камъни по случайни минувачи и репортерите, които отразяваха протестите, при идването на полицията част от тези младежи се разбягаха. Същите счупиха полицейска кола след пререкания с патрулна двойка на КАТ. До момента полицията е арестувала над 20 вандали.

"Пирогов" се напълни с ранени

/StandartNews/ София. Мелето в центъра на София напълни "Пирогов" с ранени. Сред най-тежко пострадалите е Милан Генадиев, който е с разбита глава. Заедно с него на протеста била и съпругата му. Тя също е ударена от жандармерията, но травмата й е по-лека. Милан разказва, че с нищо не е провокирал боя. След жестоките удари, които получил, загубил за кратко съзнание.

В "Пирогов" дойде и режисьорът Андрей Слабаков. Той доведе своя приятел Кирката от Видин, който отнесъл няколко полицейски палки, както си седял. Младежи започнали да мятат каквото им падне срещу униформените и те отвърнали, като започнали да бият наред.

До 23 часа в спешния център помощ бяха потърсили 14 души от протеста.

Тежък сблъсък между протестиращи и жандармерия в София

/КРОСС/ Тежък сблъсък между част от участниците в протеста тази вечер и жандармерията стана в столицата. Минути преди 20.00 часа, възникнаха сериозни стълкновения между полицията и жандармерията и протестиращите. Доста хора бяха бити и блъскани от полицията, има ранени. В момента голяма част от протестиращите се колебаят накъде да продължат и скандират на място "убийци". Пристигна една линейка за пострадалите. Има мъж с окървавена глава, има и други пострадали.

До момента в "Пирогов" е постъпила една млада жена, пострадала при протеста в столицата,съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Жената е с нараняване в областта на главата, постъпила е в спешния кабинет по неврохиругия и се извършват изследвания в момента.

ДКЕВР откри процедура по отнемането на лиценза на ЧЕЗ

/КРОСС/ ДКЕВР е взела решение, позовавайки се на 17 съставени акта срещу ЧЕЗ. Новината съобщи пред журналисти лидерът на РЗС Яне Янев. Янев лично се е включил към заседанието на ДКЕВР, за да се убеди, че решението ще бъде взето без въздействие на когото и да било.

"Решението вече е факт - ДКЕВР откри процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Оттук нататък следват срокове, изисквания по закон и процедури пред Върховния административен съд", поясни пред журналистите Яне Янев.

Сблъсъци и кръв по улиците на София

/КРОСС/ Днес в столицата се провежда поредният протест срещу монополите. На Орлов мост се събраха 350 демонстранти, сред които много футболни фенове. Сред множеството има и представители на младежкото БСП, които ще подкрепят протестните действия.

Протестиращите тръгнаха мълчаливо към паметника на Васил Левски. Те носят български флагове и знамена на Европейския съюз, много от тях държат цветя. Обещаха, че шествието ще е мирно и няма да се блокира движението на Орлов мост.

Протестиращите минаха през подлеза на метрото. Те обаче бяха посрещнати от щит от жандармерия, който не ги допуска до крайната им цел. Това предизвика демонстрантите да скандират отново "Мафия" и "Оставка". "Ние отиваме на поклонение на Апостола. Носим цветя, не носим калашници. Защо униформените ни спират?", питат те и блокираха движението покрай Софийския университет.

Един от малкото плакати, изготвени днес, гласи: "Писна ни да стоим на студено, за да ви храним!".

Протестиращите смятат, че е провокация това, че служителите на реда ги блокират и не им позволяват да се поклонят и да отдадат почит на Апостола.

На кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" демонстрантите отново се сблъскаха с кордон на полицията. Те нарекоха полицаите "еничари". На място има военни и жандармерия. На 10 метра от паметника, където се намираха до преди минути президентът Росен Плевнелиев и председателят на народното събрание Цецка Цачева, протестиращите скандираха "Оставка". Те са отвсякъде блокирани с полицейски коли, което разгневи събралото се множество.

Протестиращите са заобиколили блокадата на органите на реда през бул. "Мадрид". Официалната церемония вече приключи, а гвардейците се изтеглиха. Гражданите бяха допуснати да положат цветя и венци на паметника. След това те се насочиха по "Московска", където отново бяха посрещнати от униформени.

Протестиращите се събират пред Народното събрание, като вече те са над 1000. Много от тях хвърлят димки, пиратки и бомбички.

Множеството се насочи към Орлов мост, където бе подкрепено от шофьори на тролейбуси, които надуха клаксоните си. Гражданите избухнаха в овации.

Движението е блокирано, разярени протестиращи хврълят бомбички и шишета с боя и бира по жандармерията. Има счупени щитове. Униформените атакуваха протестиращите. Има пострадали. Медицински служители помагат на ранените хора.

Гражданите са настроени срещу правителството. Те искат оставката на Бойко Борисов и на целия кабинет. Има протестиращи и пред Министерски съвет, където преобладават природозащитници. Огромни задръствания и засилена охрана има в центъра на София.

Започна шествие на ПП "Атака". То тръгна от опашката на коня на площад "Народно събрание", по бул. "Васил Левски", покрай Софийския университет до паметника на Апостола на свободата. Традиционното факелно шествие на партията се разграничава от протестите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!