Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля Иванов,

Стотици в Китай се застъпиха за Фалун Гонг последовател

Част от подписите, които селяните са събрали в защита на практикуващия Фалун Гонг Джао Джиуей.
Снимка: Част от подписите, които селяните са събрали в защита на практикуващия Фалун Гонг Джао Джиуей.

Китайски граждани продължават да искат одвобождаването на незаконно преследвани от Китайската комунистическа партия (ККП) практикуващи Фалун Гонг...



Осем месеца след арестуването на Джао Джиуей от североизточен Китай, който практикува преследваната от ККП медитативна практика Фалун Гонг, неговото здравословно състояние се влошава. Местните жители са започнали кампания за събиране на подписи в негова подкрепа.

Джао е бил арестуван от полицията на 15 април 2012 в дома си в област Шинбин, провинция Ляонинг. Властите са извършили поредното нападение срещу практикуващи Фалун Гонг, в хода на което за един ден са били арестувани над 20 души.

Джао е бил отведен в центъра за задържане във Фушун Сити, където се намира понастоящем. Наскоро бе съобщено, че поради лошите условия той развива тежка форма на хроничен хепатит B. Той е изолиран от другите затворници, но все още не го пускат за лечение в болница.

Когато за това разбират съселяните му, те решават да предприемат нещо за неговото освобождаване от затвора. Освен това всички те знаят, че преследването на Фалун Гонг, което продължава 13 години, е в нарушение на конституцията и законите на КНР.

Така селяните започват кампания за събиране на подписи под петиция за Управлението за обществена безопасност във Фушун Сити, настояваща за "безусловно освобождаване на Джао".

Те успяват да съберат 619 подписа с пръстови отпечатъци от червено мастило. След като ги връчват на адресата, полицията бързо изпраща делото в съда и първото заседание на окръжния съд се провежда на 29 януари.

Джао е обвинен, че не само не спира да практикува Фалун Гонг, но и многократно разпространява информация за тази практика и фактите за преследването й, както и че организира в дома си пункт за производство на печатни материали и компакт дискове.

Властите искат официално да го привлекат под отговорност по традиционния член 300 от Наказателния закон: осуетяване изпълнението на общественото и административно право чрез създаване и използване на религиозни и еретични организации.

Досега много китайски адвокати са отбелязвали нееднократно, че съгласно точка 36 от Конституцията на Китай всички граждани имат право на свобода на вероизповеданието. По този начин преследването на Фалун Гонг е противоконституционно и незаконно.  

Това не е първият път, в който обикновени граждани в Китай се застъпват за практикуващи Фалун Гонг. През октомври миналата година селяни от Шинхуа, провинция Хейлонгджянг, събират над 400 подписа в подкрепа на местната жителка Танг Юджи. Тя също е арестувана и държана в ареста заради практикуването на Фалун Гонг.

Аналогичен е случаят от края на май миналата година, станал в окръг Хайшян, провинция Хебей. В съда, по делото с Фалун Гонг практикуващия Джън Шянсин, адвокатът му е представил писмо в негова подкрепа, подписано от 562 души.

В края на юни около 15 000 жители от района Шантун, град Йичун, провинция Хейлонгджянг, се подписват в подкрепа на искане от Чинг Джунцян да се разследва смъртта на баща й, който умира в затвора, където е държан за практикуване на Фалун Гонг.

В началото на април в провинция Хебей в защита на свой съселянин, арестуван за практикуване на Фалун Гонг, в Джоугуатун са се подписали 300 селяни.

Китайският комунистически режим досега не е отстъпил в нито един от тези случаи. Но натискът върху правителството от страна на обикновените китайци се засилва. Все повече и повече китайци разбират абсурдността на това преследване на стотици милиони хора, за което освен всичко друго се прахосват значителни средства на данъкоплатците.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!