Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/FocusNews

Видео: Шокиращ метеоритен дъжд в Урал, има ранени

Шокиращ метеоритен дъжд в Урал
Скриншот

Москва, Русия /КРОСС/ Над Челябинска област в Русия бе регистриран метеоритен дъжд, като жертви и разрушения засега няма, заяви говорителят на Уралския регионален център на руското министерство на извънредните ситуации Вадим Гребеник, цитиран от агенция "Интерфакс".

"Един метеорит се взриви над Челябинска област, като от взривната вълна са изпочупени прозорците в няколко селища в Челябинска област", отбеляза той.

"Раша тудей" съобщава, позовавайки се на ИТАР-ТАСС, че в момента от небето над Урал продължават да падат горещи предмети, чийто произход се уточнява. Такава е ситуацията и на територията на Свердловска, Тюменска и Челябинска области. 

По данни на властите, основната част от отломките са паднали в радиус от 80 км. около Сатка в Челябинска област, предава руската редакция на Би Би Си. Интернет потребители в района съобщават, че са видяли как голям предмет пада върху сградата на цинковия завод в Челябинск. Сътрудници на полицията съобщават, че е възможно под развалините на срутилите се стени да има затрупани хора.

Близо 950 души са пострадали от метеоритния дъжд в руската Челябинска област

/FocusNews/ Челябинск. Близо 950 души са пострадали от метеоритния дъжд в руската Челябинска област. Това съобщи губернаторът на региона Михаил Юревич, предаде РИА Новости.
По-рано бе съобщено, че в лечебните заведения на град Челябинск след падането на метеорита медицинска помощ са потърсили 725 души, сред които 159 деца. Над 30 души са хоспитализирани.

Падналият в Челябинска област на Русия метеорит е бил с маса от няколко десетки тона, съобщи старши научният сътрудник в Пулковската обсерватория Сергей Смирнов.

„Това бе много ярък болид, който прекрасно се виждаше на фона на светлото сутрешно небе. Обектът бе с достатъчно голяма маса, вероятно от много десетки тонове”, коментира Смирнов. []

Шокиращ метеоритен дъжд в Урал
Снимка: КРОСС
Шокиращ метеоритен дъжд в Урал
Снимка: КРОСС

/StandartNews/ Местните хора разказват за експлозии и люлеещи се сгради. "Към 9.30 ч. местно време над Челябинск припламна яркобяла светлина. След секунди чухме силен гръм, при който прозорците се изпочупиха и се разхвърчаха стъкла. В небето се виждаше "опашка" от облаци бял дим. Имаше смущения в мобилните връзки", обясняват очевидци.

По данни на вътрешното министерство метеоритът се е взривил във въздуха и парчетата му са паднали на 80 километра от град Сатка в Челябинска област. Около 6000 кв.м от покрива на цинков завод се е сринал, съобщи говорителят на ведомството Вадим Колесников.

Първоначално се твърдеше, че над Урал се е изсипал метеоритен дъжд, но после бе уточнено, че метеоритът е един. "Той е изгорял при приближаването към Земята и се е разпръснал на части", обясни говорителката на министерството извънредните ситуации Елена Смирних.

"Хората казваха, че е самолет, който падна и се взриви", разказва ужасена жена от Челябинск. "Беше като от филм за Армагедон, наистина помислих, че е дошъл краят на света. Имаше страшна експлозия, стъклата се счупиха, алармите на колите се разпищяха", допълва картината друг очевидец.

Полицията в областта е в пълна мобилизация. Засилена е охраната на жизненоважните обекти. Ресорните ведомства следят развоя на ситуацията, за да предоставят на населението необходимата помощ. Екипи уточняват колко населени места са били засегнати. Метеоритът е минал от Казахстан през южната част на Тюменска, Курганска и Свердловска област в Русия. Радиационните нива са нормални, предаде Асошиейтед прес.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!