Следвайте "Буднаера" в Телеграм

КРОСС/DnesPlus.bg/StandartNews

Шокиращо: "Мосад" стои зад атентата в Сарафово?

Aтентата в Сарафово
Снимка: КРОСС

Цветанов: Гордея се с разследването на атентата в Бургас

/DnesPlus.bg/ Истинските имена на атентаторите от Бургас вече са ясни. Те са пратени в системата на Европол.

Това обяви в студиото на TV7 Цветан Цветанов. Единият е дошъл в България с влак от Варшава, а другия е влязъл като пешеходец. Двама от атентаторите са студенти в Ливан. Учили са в един и същ университет, като единият се е обучавал за инженер. Най-вероятно там е станала и тяхната подготовка. Докато са живеели в Канада и Австралия, те са имали само комуникации с членове на "Хизбулла", разкри Цветанов. Разследване беше изцяло българско, но ние обменихме много полезна информация с нашите колеги от западните служби. Много се гордея с разследването и работата, която свършиха колегите от службите, обясни Цветанов. Нямало е никакъв натиск от никой, за да обявим резултатите. [...] За мен най-важно беше да кажем истината, допълни още той.[...] Смекчената политика на Холандия, спрямо влизането ни в Шенген, няма нищо общо с нашата позиция относно атентата на летище "Сарафово". Причините са други.[...]

Ливанските власти отричат някой от заподозрените членове на "Хизбулла" за атентата в Бургас да е влизал законно в Ливан

/StandartNews/ Бейрут. Ливанските власти отричат някой от двамата заподозрени членове на „Хизбулла”, участвали в атентата в Бургас, да е влизал в Ливан легално. Това съобщи ливанският вестник „Л’Ориан льо жур”, позовавайки се на източник от Главната дирекция за сигурност.

Това стана ясно, след като миналата седмица България съобщи за наличието на данни за участието на двама членове на „Хизбулла” в атаката, която на 18 юли 2012 година отне живота на шестима души в Бургас.

В същото време, от ливанската опозиция се опасяват от ситуацията, която ще възникне, ако Ливан отхвърли евентуално искане на София да предаде двамата заподозрени или други членове на „Хизбулла” в качеството им на свидетели.

Изгонихме "Хамас"

/StandartNews/ София. Българските служби за сигурност са щурмували хотелските стаи на делегацията на "Хамас" и са наредили на представителите на палестинското движение да напуснат България, предаде палестинската агенция "Маан", като се позова на изявление на "Хамас".

Визитата бе приветствана от "Хамас" като знак, че движението вече е все по-добре прието в Европа. В същото време българското правителство обяви, че не е отправяло покана към представителите на "Хамас".

В изявлението на "Хамас" се посочва, че на членовете на делегацията е било наредено да напуснат България преди края на петдневната визита. Палестинското движение твърди, че българските действия са поради натиск от Израел.

Междувременно стана ясно, че при засилено полицейско присъствие на аерогара София палестинските делегати са излетели от България. Те са си заминали около 10.00 часа, предаде "Фокус".

Израел очаква днес да поискаме от ЕС санкции срещу Хизбула

/DnesPlus.bg/ България ще разкрие как е свързала Хизбула със смъртоносната атака срещу израелски туристи в Бургас, пише израелският вестник Аарец.

Българският външен министър ще поиска ЕС да наложи санкциите срещу Хизбула, пише още изданието.

Компютърен принтер в Бейрут, ДНК-следи, СИМ-карта и няколко съмнителни телефонни обаждания са част от уликите, които са довели българските служби до заключението, че Хизбула стои зад бомбения атентат в Бургас през юли, при който бяха убити 5 израелски туристи, пише израелският вестник.

Българският външен министър Николай Младенов ще представи тези и много други доказателства днес по време на месечната конференция на Съвета на външните министри в Брюксел, пише още израелското издание.

Целта на Младенов е да убеди своите 26 колеги, че терористична атака в Бургас не се различава от тези в Париж, Лондон, Рим и Берлин.

Атмосферата по време на заседанието се очаква да бъде напрегната, споменава изданието. [...]

Шокиращо: "Мосад" стои зад атентата в Сарафово?

Техеран, Иран /КРОСС/ Иранските информационни агенции разпространиха днес нова версия за атентата в Бургас през юли миналата 2012 г. Автор на най-новата хипотеза е иранският анализатор Кавех Афрасеаби. Според него, атаката е дело на... "Мосад"!

По неговите думи нападението е било щателно планирано и внимателно осъществено. Като доказателство за това той превежда следните аргументи: "Съгласно официалната версия, в автобуса са се взривили три килограма взривни вещества. Взривното устройство е избухнало в предната част на машината, но са били убити шофьора и петима пасажери, които стояли в задната част. Всички останали пътници са получили множество леки наранявания. Видеото, заснето по време на самия взрив не показва някакво съмнително движение около автобуса преди и след експлозията. Освен това паспорта и шофьорската книжка на терориста били открити в автобуса, въпреки че той, по всеобщи признания, бил изгорял напълно", отбелязва Афрасеаби. 

По-нататък той продължава: Веднага след атентата на мястото пристига израелската група ЗАКА. Възниква въпросът, как тя се е оказала в точния час на точното място? От друга страна израелците са побързали да евакуират своите туристи веднага след инцидента. По този начин не се е позволило на българските следователи да ги разпитат. Израелците толкова бързо да евакуирали телата на загиналите, че не са позволили на българските власти да ги изследват. Освен това израелците не са предоставили паспортите и техните документи на българските власти и при разследването те са били принудени да разчитат на честните думи на израелския посланик, който заявявал, че "знае всички тези хора". 

В своят коментар Афрасеаби обръща специално внимание и на това, че съществуват "огромно количество документи, които доказват, че експлозията е станала в пуст автобус, а пострадалите, които са получили леките наранявания, са пътували в съседните рейсове. Аз съм проучвал няколко десетки фотографии на пътниците в автобусите. Уверен съм, че те са получили много по-сериозни рани, ако са се намирали в машината, в която е избухнала бомбата", категоричен е Афрасеаби.

Все пак, най-накрая той предлага и своята хипотеза за случилото се. Журналистът обобщава всичко казано дотук завършвйки с извода, че "в хода на спецоперацията, проведена от "Мосад" в Бургас, не е загинал нито един човек, а израелците просто са искали да принудят ЕС да признае "Хизбулла" за терористична организация", завършва известието си "МИГнюз".

"Шалом": България да поеме отговорност за избитите евреи

/StandartNews/ София. Българско правителство трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот през периода 1941 – 1943 г. Това се настоява в становище на "Шалом", разгласено в навечерието на 70-годишнината от спасяването на 48 хил. български евреи.

В позицията на организацията се посочва, че вина за депортирането на евреите от посочените територии имат германските власти, заедно с тогавашното ни правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Според "Шалом" българските власти, по време и на място, което те преценят, трябва да поемат моралната отговорност за това. [...]


И "Хамас" иска да се извиним

/StandartNews/ Правителството на "Хамас" в Ивицата Газа се ядоса, че сме прогонили делегацията му от България. В специално комюнике организацията осъди експулсирането, като обвини за това израелския натиск, съобщи палестинската агенция "Маан".

Българските сили за сигурност щурмуваха хотелските стаи на делегацията на "Хамас", като наредиха на членовете й да напуснат страната, съобщи движението. Ние осъждаме този акт, който отразява мащаба на отстъпчивостта пред ционитския натиск, заяви говорителят на правителството Тахер ал-Нуну, цитиран от "Дарик".

Лидерът на "Хамас" и депутат Яхия ал-Абадсех заяви, че действията на българското правителство противоречат на всички дипломатически норми и допълни, че акцията показва огромния натиск, на който са подложени палестинските лидери, предава БГНЕС.

Председателят на парламента Ахмад Бахар призова България да изпрати официално извинение и заяви, че пристигналите на посещение депутати са били защитени с парламентарен имунитет.

Тримата представители на парламентарната група на Хамас "Блок промяна и реформи" Исмаил ал-Ашкар, Салах ал-Бардауил и Мушир ал-Масри пристигнаха в България в сряда. Визитата беше определена от "Хамас" като знак за все по-широкия прием на движението в Европа, но България съобщи, че правителството не е канило представителите.

Посланикът на Палестинската автономия в България Ахмед Мадбух заяви пред агенция Маан, че българското Външно министерство го е информирало, че съжалява за присъствието на делегацията на "Хамас" и взело решение да я помоли да напусне.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!